Geen categorie

Is goedkoop ook goede koop ?

Een gemiddeld huis in de provincie Antwerpen is in het derde kwartaal van dit jaar ruim 8% duurder geworden dan vorig jaar. Daardoor stijgt de huizenprijs ongeveer even snel als de inflatie. De prijs van appartementen in de provincie Antwerpen is in een jaar tijd met 6% gestegen. Maar, in negen Antwerpse gemeentes –waaronder Turnhout– werden de huizen goedkoper. https://www.gva.be/cnt/dmf20221017_97413145

De goedkoopste huizen van de ganse provincie worden in Turnhout (en Niel) verkocht. In onze stad werd een prijsdaling van bijna 2% vastgesteld.

Bij een gemiddelde prijs van 277.492 €, zijn de Turnhoutse huizen een heel stuk goedkoper dan in de andere gemeenten van de Regio in transitie. Oud-Turnhout is met 370.562 € bijna 100.000 € duurder. Beerse klokt af op 396.217 €, Kasterlee = 357.833 €, Lille = 346.953 € en in Vosselaar is de gemiddelde huizenprijs bij verkoop, maar liefst 422.768 €

Maar  ook de (gemiddelde) kostprijs van een appartement is in onze stad het goedkoopste met 205.180 €, goed voor een stijging van 2,3%.

Met een daling van bijna -13% krijgen de appartementsprijzen in buurgemeente Oud-Turnhout de zwaarste klap. Maar met 296.620 € toch nog ruim 40% duurder dan in centrumstad Turnhout.

Goed of slecht ?

Dat Turnhout zo goedkoop is inzake huizen en appartementen is voor een belangrijk deel het gevolg van een verouderd patrimonium. Als gevolg daarvan zijn de EPC en elektriciteitsattessten vaak erg ongunstig. En vanaf 23/11 komt daar ook nog eens een asbestkeuring bij ! Anderzijds een goeie zaak voor wie handige Harry en/of handige Henriëtta is. Zij kunnen relatief goedkoper renoveren.

Maar de sterk hogere prijzen in onze omgeving zorgen ook voor een verdringing -vanuit ons omringende gemeenten naar Turnhout- van mensen die minder kapitaalkrachtig zijn, om hier iets te kopen.

Ook in de aan Turnhout grenzende gemeenten zoals Ravels (huis = 382.559 €; appartement = 258.607 €) Baarle-Hertog (huis = 444.274 €; appartement is géén gegevens) en Merksplas (huis = 444.274 € en geen gegevens over appartementen) moet je al stevig uit de hoek komen

Met een klein loontje of sociale uitkering en een klein spaarpotje, kan je in al deze gemeenten, maar weinig gaan uitrichten !

Standaard

3 gedachtes over “Is goedkoop ook goede koop ?

  1. Rik zegt:

    Goh, Dré, het verouderd patrimonium zal er gedeeltelijk wel mee te maken hebben. Anderzijds, mensen die genoeg te besteden hebben, kopen vaak zo’n woningen met een totale renovatie als gevolg. De betere tweeverdieners, zeg maar. Wat volgens mij ook een reden vd lage prijzen is, is de demografische realiteit die spijtig genoeg ook meer armoede met zich meebrengt. De verloedering van Turnhout is al enkele jaren bezig ondanks prestigieuze projecten als Lebon of Turnova. Als je in Turnhout woont, zie je dit toch met lede ogen aan? Degenen die het zich kunnen permiteren, vluchten weg uit het centrum. Vaak naar omliggende gemeenten. Kijk maar naar wat er al enkele jaren bezig is in de rand rond Brussel. Een totale verschuiving van gezinnen, wanhopig een poging ondernemend om de grootstedelijke problemen (vaak gelinkt aan illegale migratie) te ontlopen. Helaas, zij hebben nog niet door dat dit demografisch gegeven zich langzaam maar zeker als een olievlek zal verspreiden over gans Vlaanderen. (het land?) Boze tongen hebben het dan wel eens over omvolking. Dit vaak gelinkt aan een complottheorie. In complotten, geloof ik niet maar de zogenaamde omvolking (zonder negatieve connotatie) is zich zichtbaar aan het afspelen. Mvg.

    Like

  2. Verbaeten zegt:

    Als je even rondkijkt op straat zie je volgens mij de enige echte reden van de lagere prijzen. Gewone Belgen kom je nog zelden tegen. In elke straat is er wel een sociaal huis of appartement dat verhuurd wordt door OCMW . Dat trekt een ander soort kopers aan. Ook wij zoeken elders naar een nieuw onderkomen. Turnhout gaat de richting van Molenbeek uit.

    Like

Reacties zijn gesloten.