Geen categorie

Ambras

Foto : Nieuwsblad rellen -ambrasmakers- in Blankenberge

Ambras is een echt Vlaams woord voor ruzie. En wat er vandaag gaande is binnen de Vlaamse regering is veel meer dan zomaar een onenigheid.

De grote ruziestoker is Sammy Mahdi, pas sinds juni op het schild gehesen -als CD&V voorzitter- in Plopsaland. Je zou bijna durven denken, dat Mahdi zich nog steeds in pretparkmodus bevind.

Maar nee hoor, wat nu aan het gebeuren is; het is bittere ernst.

Wat zou het allemaal kunnen zijn wat deze man en zijn partij inspireert, om zoals we dat wel eens zeggen het gat tegen de kar te zetten ?

Wat zeker meespeelt is het volgende : profileringsdrang, slechte peilingen, de hete adem van Vooruit-voorzitter Rousseau -winnaar van de recente peiling-, die de verhoging van de kinderbijslag opeist als een thema dat van ons is; het gespin dat in 2024 de CD&V wel eens zou kunnen worden ingeruild door Vooruit en dat CD&V niet naar de verkiezingen durft te gaan zonder een overwinning…

Was deze clasch te vermijden ? Enkele tijd geleden drong ik er zelf ook al op aan dat Jambon en zijn ministers sneller aan de begrotingsbesprekingen zou beginnen.

Dan had de kinderbijslageis van CD&V wellicht dezelfde geweest als nu, maar had Crevits, een Dame Minister met veel meer politieke feeling in haar tenen, dan Mahdi in zijn hele lijf, de besprekingen wel mee kunnen afronden.

Hoe dan ook : de Vlaamse regering is een legislatuurregering en kan dus als dusdanig ook niet vallen. Er zal dus met deze ploeg hoe dan ook moeten worden verder gegaan ! Vraag is wel  of we dan voor mei 2024, nog veel mogen verwachten van de ploeg Jambon.

Louter ter informatie ben ik ook eens nagegaan hoe de samenstelling is van de minderjarigen in de 13 Vlaamse centrumsteden.  Vermits deze 13 steden, samen goed zijn voor ruim 25% van de Vlaamse inwoners, is deze vergelijking zeker ook wel relevant.

8 van deze Vlaamse centrumsteden tellen minder dan 50% kinderen en jongeren van -18 jaar, die van Belgische herkomst zijn. Turnhout scoort wat dat betreft het allerlaagste cijfer.  Eentje zit zowat op de grens en de overige 4 steden zitten ruim of minder ruim boven de 50% van Belgische origine.

Ik wil er ook nog het cijfer aan toevoegen van de Oekraïense vluchtelingen,-55.500 in totaal- daar zijn er ruim 20.000 van -18 jaar. Dat is meer dan er in Leuven -102.000 inwoners- of Brugge -118.478 inwoners- wonen.

Een raad voor Sammy Mahdi : stop met navelstaren, maar kijk omhoog Sammy en ook naast je !

Standaard

Een gedachte over “Ambras

  1. Wie wil er nu in godsnaam in de toekomst nog ooit met die vent onderhandelen. Hij bewerkstelligt in zijn eentje op enkele dagen waar de christendemocraten sinds decennia bang voor zijn: niet mee aan tafel mogen zitten.

    Like

Reacties zijn gesloten.