Geen categorie

Torenhoge Turnhoutse Ambities

Aangenaam verrast. Dat is mijn eerste en spontane reactie bij het vernemen van de plannen die vandaag in Turnhout werden voorgesteld.

Na jaren van onduidelijkheid ziet de vastgoedtoekomst voor handelaars in Turnhout er weer rooskleurig. Dat probeerden vzw Ondernemend Stadshart Turnhout (OST) en het stadsbestuur aan een veertigtal internationale retailers te tonen vanop de bovenste verdieping van de Turnovatoren. Bovendien heeft de stad een plan om de leegstand aan te pakken. Ze wil economisch belangrijke panden die al jaren leegstaan, zelf aankopen.

Zo staat te lezen in Gazet Van Antwerpen. https://www.gva.be/cnt/dmf20220919_94996193

Ik kan niet anders dan hierop het begrip torenhoge ambities kleven. Het is één van die zeldzame positieve berichten wat de economische ontwikkelingen betreft, de afgelopen weken en maanden.

Het voornemen van de stad gaat ook regelrecht in tegen de realiteit van zaken die sluiten -bakkers, beenhouwers…- en/of hun productie zullen verminderen…

Hopelijk zal één en ander, binnen de kortste tijd, niet worden ingehaald door de realiteit van een nooit geziene en quasi onbetaalbare energiecrisis en een economische stand still. Nu reeds hoor ik in mijn omgeving dat vele gezinnen alle zeilen moeten bijzetten om niet in energieschulden te verzeilen… Funshopping zal er de komende periode (jaren ?!) dan ook niet veel bij zijn, vrees ik.

Eerder deze maand konden we in de pers lezen dat de stad Turnhout in zijn begroting op zoek moet naar (minstens) 10 miljoen extra voor zowel 2023 als 2024 om stijging van energie- en loon en pensioenkosten te kunnen betalen.

Na een misrekening van 26 miljoen bij de start van deze legislatuur is dit ongetwijfeld opnieuw een zware oefening die gevolgen zal hebben op het investeringsbudget.

Investeringen welke ook al in 2019 al noodgedwongen op de langere baan werden geschoven. Vraag is dan ook wat in deze legislatuur nog wel mogelijk zal zijn.

Zo was het de bedoeling om in de zomervakantie een stuk Gasthuisstraat heraan te legen, al was dat nog maar amper twee jaar geleden.
Het feit dat zelfs dit nog niet is doorgegaan is -zo vrees ik- een veeg teken aan de wand… https://www.gva.be/cnt/dmf20220412_95353390

Tegelijk zie ik ook dat er dringend een aantal herstellingen moeten gebeuren om zware valpartijen met fietsers te vermijden. Zo bijvoorbeeld aan de rotonde van het station. (kant Spoorwegstraat)

Op sommige plaatsen zijn de klinkers zodanig weggereden, dat er een hoge rand is ontstaan. Als je daar met je voorwiel terecht komt zou dat wel eens erge gevolgen kunnen hebben. (zie foto) Hopelijk zal dit nog voor de winter worden hersteld…want ondergesneeuwd zie je helemaal niet meer, hoe gevaarlijk dit wel is.

En nee, geloof me, ik wil nier per se kiezen voor pessimisme, maar wel voor realisme

Standaard

5 gedachtes over “Torenhoge Turnhoutse Ambities

 1. Linda Vermeersch zegt:

  In maart heb ik een melding gemaakt van diepe gaten in het wegdek (fietsstraat ) Onze Lieve Vrouwstraat . De stad melde in juni na opnieuw een mail te sturen dat het in de planning is opgenomen? 🤔
  Nog steeds niets !? En we zijn intussen een half jaar verder, misschien moet er eerst iemand vallen?? Ook onze straat ( Lodewijk de Koninckstraat) is in zeeeeer erbarmelijke staat !! Deze legislatuur is ons beloofd wordt deze vernieuwd ? Artikel in het nieuwsblad van januari 2021.
  Maar als een gat in de weg zelfs na een halfjaar niet kan gedicht worden ? 😣

  Like

 2. Rik zegt:

  Ach ja, plannen genoeg. Het geld zullen ze wel weer bij de werkende sukkelaar komen halen. Laat ons eerlijk zijn, we kunnen allemaal wel wegen, fietspaden ,pleintjes etc… opnoemen die er in Turnhout in erbarmelijke staat bijliggen.
  Het klopt dat onze nieuwe Turnhoutenaars niet bij onze kleine zelfstandigen winkelen. Bij de traditionele bakkers en beenhouwers zie je zo goed als nooit moslims, mensen uit het Midden-Oosten, Africa etc…Ook de betere kledingwinkel heeft in deze groep geen klandizie. Naarmate deze groep groeit, zullen meer en meer ‘westerse’ winkels verdwijnen. Dat zie je al jaren gebeuren en in de plaats komen dan van die groezelige winkeltjes of het alternatief, leegstand. Benieuwd hoelang het beleid inzake winkelpanden opkopen gaat duren.
  Een anekdote; toen de winkelruimte op de site van Turnova niet zo snel als verwacht werd ingenomen door de betere merken, (het moest een prestigeproject worden) raakte het stadsbestuur een beetje in paniek en liet dan maar toe dat elke winkelketen de ruimtes mocht invullen. Bepaalde winkels trekken nu eenmaal een bepaald publiek aan en dat resultaat zie je nu elke dag op deze site. Of dacht je dat de verhuis vh politiebureau naar Turnova volgend jaar een zotte ingeving was? Mvg

  Like

  • Over de invulling van de winkels heeft de stad géén enkele inbreng gehad. Dat was en blijft de bevoegdheid van Heeren. Dat niet alles beantwoord aan het begrip ‘exclusiviteit’ klopt uiteraard ook wel. Ik blijf het -zacht uitgedrukt- eigenaardig vinden dan Heeren een een aantal winkels gevestigd in zijn eigendommen in de Korte Gasthuisstraat naar Turnova haalde. Dat accordeert ook helemaal niet met het gegeven dat Turnova complementair zou zijn met het Turnhoutse winkelgebied. Dat de politie zich daar gaat huisvesten is vooral voor de politiemensen zelf een goede zaak. Maar de wijkpost mag geen ‘Turnova politie’ worden… 🙂

   Like

 3. Dickens zegt:

  Zo zijn er nogwel wat plaatsen. Bv in de klinkstraat is er ook al 6weken een gat in het asfalt. Men zet daar gewoon een nadarafsluiting rond en probleem opgelost 😮‍💨

  Like

Reacties zijn gesloten.