Geen categorie

Met de snelheid van een TGV

In mijn vorige blog vermeldde ik de meest recente bevolkingscijfers van onze stad. Evenals de verhouding inwoners van vreemde of van Belgische origine. https://wolput.com/2022/09/10/turnhout-steeds-diverser/

Dat de migratie in Turnhout met een sneltreinvaart op ons is afgekomen wil ik jullie met nog wat meer specifieke cijfers verduidelijken.

-Op 1/1/2010 was 21% van de inwoners van vreemde herkomst. Op 1/1/2022 -in een periode van 12 jaar- nam dat aantal toe tot 37,7%. Met deze toename van bijna 17%; kende onze stad de grootste toename van alle Vlaamse steden ! Waar we goed in zijn…

-Van alle min 25 jarigen in Turnhout zijn er 5.640 van Belgische en 7215 van vreemde herkomst. De toekomst is duidelijk aan zeer gediversifieerde jeugd !

Enkele cijfers van de groep -25 jaar, om de verschillen te duiden. Het eerste cijfers is de situatie op 1/1/2010, het tweede cijfer dat van 1/1/2015 (het jaar van de grote vluchtelingencrisis) en het derde cijfer per 1/1/2022.

Belgen : 7.297;  6.613;  5.640

Nederlanders : 1.016; 1.250; 1.684

Oost-Europa : 286;  652; 1.274

Maghreb : 617;  745;  917

Afrika : 586; 730; 1.168

Azië : 349; 582; 1.220

In 2010 tellen we 3.542 jongeren van vreemde herkomst, terwijl dat aantal stelselmatig oploopt (4.782 in 2015) tot 7.215 nu.

Afgelopen zomer is gebleken dat een TGV ook wel eens in panne kan vallen…en dat is eigenlijk ook zo met de snelheid waarmee de migratie in onze stad is toegenomen. Tè veel en tè snel om het als kleine centrumstad te kunnen behappen.

Dat merk je zeker in de cijfers werkloosheid. Op 1/1/2014 waren in Turnhout 1.639 Belgen werkloos en 1.120 va vreemde herkomst. Op 1/8/2022 tellen we nog 997 werkloze Belgen en 1.199 van niet Belgische herkomst.

Maar ook wat het leefloon betreft is vandaag nog altijd 60% gerechtigden, van vreemde herkomst

Ook de woningmarkt kent grote problemen.

Niet verwonderlijk als je weet dat in 2012 de bevolkingsdichtheid 735 inwoners per km² bedroeg en nu al 819 inwoners per km². In drie woonkernen, met samen een beperkte oppervlakte, wonen 6.621 per km² mensen in Turnhout Centrum; 6.879 per km² in Warande en 8.593 per km², op Loechtenberg.

Vandaag nog lees ik in GVA verontrustende verklaringen van schepen Kelly Verheyen. Zo is het aantal (geregistreerde) daklozen recent van 100 naar 180 aangegroeid, terwijl de wooninfrastructuur al onvoldoende is. De stad heeft nu zelfs akkoorden met hotels over de grens om mensen te huisvesten… Jawadde…

Wat mij betreft mag die (te) snelle TGV worden vervangen door een boemeltreintje. Dan kunnen de passagiers ook elders dan in Turnhout afstappen !

Standaard

2 gedachtes over “Met de snelheid van een TGV

 1. Wim Moonen zegt:

  Dre,

  En moeten wij nu : dank u, mijnheer Erik Vos, zeggen? Hij wou van Turnhout een centrumstad maken, met alle gevolgen van dien. Ga maar na, in alle ons omringde gemeenten , is de migratie miniem. Waarom? Men stuurt ze allemaal naar de centrum stad. Bekijk zijn kiezerslijst en je weet waarom. Ook niet verwonderd zijn over de misdaad cijfers. Meer blauw op straat? Als onze blauwe mannen al durven ingrijpen. We gaan zo naar een tweede Borgerhout. Tussen haakjes, ik ben geen racist, maar tro p est trop. Het grootste probleem is, dat deze bevolking onze economie ook weinig bijbrengt. De meesten gaan naar hun eigen winkels. Onze eigen detailhandel gaat er mee kapot.

  Wim Moonern

  Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Like

 2. Rik zegt:

  Goedenavond Dré, ik werk hier op de industriezone in een middelgroot bedrijf met zo’n 350 werknemers. Als daar 20 mensen van vreemde origine werken, zal ik er niet ver naast zitten. Nochtans zoeken vele bedrijven hier in de omgeving (Soudal, Carta Mundi, Smurfit Kappa, etc…) werkkrachten die opgeleid worden binnen het bedrijf. Enige kwalificatie, Nederlands spreken en begrijpen. En daar wringt het schoentje. In het land van melk en honing kennen vele nieuwkomers op de eerste dag van aankomst vaak hun rechten, (toegefluisterd door elke geitenwollensok die voor één of andere ruimgesubsidieerde ngo werkt) maar totaal niet hun plichten. Eens de gulle geldcarousel draait, is dat immers niet van belang. Er wordt toch nooit iets teruggevorderd of een kraan dichtgedraaid. Ah neen, stel je voor dat het toverwoordje racisme valt. Onze do-gooders zouden zich verslikken in hun chai latte. (enkel met sojamelk natuurlijk) Mvg.

  Like

Reacties zijn gesloten.