Geen categorie

Nog een moeilijke kwestie

Koopkracht-index-pensioen

Om de haverklap lees je wel een verklaring van één of andere econoom of politicus, dat de index onze koopkracht beschermd.

Nochtans is dit vaak slechts ten dele waar. Zo mocht ik, net als alle andere gepensioneerden sinds september vorig jaar al een 5e indexverhoging genieten. 5 keer +2% dus…maar nee hoor. Het is telkens maar net een ietsepietsie meer dan een verhoging van 1%.

De reden hiervoor is dat alle inhoudingen op het pensioen -niet in het minst de fiscaliteit- na een indexaanpassing ook mee verhogen.

En dat is dan weer een gevolg van het gegeven, dat de belastingschalen van de bedrijfsvoorheffing, niet worden aangepast bij een indexverhoging. Ook niet na 5 indexverhogingen.

Ik stuurde hierover op 22/8 ll een mail aan de voorzittersn van alle Vlaamse partijen die deel uitmaken van de Vivaldi-regering en laat jullie graag meelezen in die mail

Als gepensioneerde verzoek ik uw aandacht op wat volgt :

-Deze maand zal mijn pensioenbedrag voor de 5e keer in elf maanden worden verhoogd met 2% omwille van de gestegen index.

Tenminste, dat is zo wat mijn bruto-pensioenbedrag betreft.

Maar het verschil bruto -=+233,27 euro sinds 1/9/2021- en netto is erg groot namelijk +120,22 euro
Met andere woorden is er een voorafname door de overheid van ruim 48%.

De belangrijkste oorzaak van dit verschil bruto-netto heeft te maken met de bedrijfsvoorheffing. Die is namelijk met +100,10 euro gestegen.

De reden hiervan is eenvoudig : de belastingschalen inzake voorheffing zijn niet aangepast aan de index…

Concreet is mijn koopkracht, maar voor 51% beschermd.

Ik verzoek u dan ook vriendelijk doch met aandrang het nodige te doen via uw  verkozenen en Ministers/Staatssecretarissen om deze belastingschalen met bekwame spoed te laten aanpassen.

Met belangstelling kijk ik uit naar uw reactie,

Maar, zoals te verwachten : wat ik als een makkelijke èn eerlijke oplossing voorstel is wellicht voor politici allerlei een moeilijke kwestie.

Ik zal dus nog een tijdje mogen uitkijken naar hun antwoord.

Standaard

7 gedachtes over “Nog een moeilijke kwestie

 1. fonne van mechelen zegt:

  Net zoals ik en anderen nog altijd uitkijken naar een publicatie van een kritische reactie op deze blog

  Like

  • Dag Fonne, ik besef dat ik met dit antwoord in herhaling val. Maar blijkbaar is dat nodig om u het nog één keer duidelijk te maken. Reacties op mijn blog(s) -van wie ze ook komen, in zoverre ikzelf hun identiteit ken- zijn van harte welkom, op voorwaarde dat ze ENKEL over de inhoud gaan. Reageerders die menen de blogschrijver te mogen kapittelen als een ‘allesweter’ ‘een altijd beter weter’ ‘het orakel van Turnhout’ of nog andere fraaie scheldwoorden en dito volzinnen, heb ik altijd al geweerd (sinds ik in 2015 een eigen blogsite aanmaakte) en zal ik ook BLIJVEN weren. Evenals reacties die oproepen tot, of geweld aanmoedigen en reacties die duidelijk racistisch zijn. Ook deze worden NIET toegelaten. Dus Fonne, als u de behoefte hebt om een inhoudelijke reactie in te sturen op deze of een toekomstige blog, zal ik die met veel plezier publiceren.

   Like

 2. Bouwen Jef zegt:

  Centen ipv procenten lost wel iets op: de kleine lonen komen iets dichter bij de hoge lonen.Nu groeien de verschillen
  steeds verder.

  Like

Reacties zijn gesloten.