Geen categorie

’t Is weer voorbij

Donderdag 25 augustus 2022. Middernacht en de laatste tonen van de kermis zijn uitgestorven. De afbraak en opkuis kan beginnen. Wie de volgende ochtend op de Turnhoutse markt passeert krijgt meteen een heel ander en minder vol beeld van de Markt.

Naar mijn waarneming is het een goei kermis geweest. Ook al omdat de foorkramers géén standgeld moeten betalen aan de stad. Een niet onaardig bedrag, als je weet dat de gemeenteraad van 16 december 2019, een retributie goedkeurde tot 2025.
De bedragen variëren van 80 € per strekkende meter (voorgevel) voor kleine attracties zoals bvb een boksbal en verder van 125 € tot 325 € per strekkende meter voor lunaparken en buldozerspelletjes.

https://www.turnhout.be/kermisattracties-retributiereglement-op-de-standgelden-voor-de-opstelling-op-het-openbaar-domein-van-stad-turnhout-en-voor-de-publiciteitsvoering-publicatiedatum-23-december-2019

En ook de Horeca heeft het -naar mijn waarneming- goed gedaan in deze kermisperiode. Hopelijk hebben ze een buffer kunnen inbouwen voor de (veel te) dure energie zodat ze ook in de komende herfst en winter een gezellig warm horecabezoek kunnen aanbieden.

Een rare zomer

Alhoewel nog niet helemaal voorbij, was het volgens mij ook een rare zomer. Erg droog wat zeker ook een negatieve invloed zal hebben op de gewassen op het veld zoals aardappelen en maïs.

Maar ik vond het vooral een rare zomer omdat weervoorspellers en media ons herhaaldelijk hebben gewaarschuwd dat we…zomerdagen zouden beleven met temperaturen boven de 30° en meer !!

Et alors !

Vandaag denk ik dan : gelukkig dat het nog zomer mag zijn. Wat uiteraard het probleem van de droogte niet mag minimaliseren.

Vroeger werd er wel eens gezegd dat het na Turnhout kermis om acht uur donker werd. Dank zij het zomeruur is dat nu later, maar het is wel duidelijk te merken dat de dagen korter worden…

Uitkijken naar Kerst- en eindejaar

En nu is het uitkijken naar het najaar en de winterperiode. Waarbij ik vooral hoop dat ook in deze, de erg dure energie het toch nog mogelijk zal maken om een sfeervolle en warme Kerst- en eindejaarsperiode te creëren.

Maar ik acht de kans groot dat de federale overheid hier een ferme stok zal voorsteken. En dat er géén feestverlichting, Kerstmarkten of andere wintersalons zullen mogen doorgaan.

Dan zal het niet alleen een dure, maar eveneens een barre en donkere winter worden voor iedereen.

En dat is absoluut niet iets om naar uit te kijken !

Standaard

2 gedachtes over “’t Is weer voorbij

  1. Schelfhout ludo zegt:

    Denk dat er veel hun kerstlampjes binnen en buiten nog weinig aan doen denk ik hoor dre volgens mij

    Like

Reacties zijn gesloten.