Geen categorie

Het populaire België

Bijna 20 jaar geleden ging toenmalig premier Guy Verhofstadt met een roadshow den boer op om België in het buitenland te promoten als hèt land bij uitstek om te investeren. https://www.tijd.be/opinie/commentaar/verhofstadt-promoot-belgie-bij-buitenlandse-investeerders/1883820.html

Een neveneffect van deze promotieronde, is dat België vandaag één van de populairste Europese landen is om asiel aan te vragen.

Zonder al te ver terug te gaan in de geschiedenis, enkele cijfers inzake asielaanvragen

Asiel is een mannenzaak

2019 is 27.742 aanvragen met Afghanen, Syriërs en Palestijnen in de top drie. 67% van hen zijn mannen.

2020 telt 16.920 aanvragen -merkelijk minder omwille van corona- met opnieuw Afghanen en Syriërs + Irakezen in de top 3. 69% van de asielzoekers zijn mannen.

2021 scoort opnieuw -flink- hoger met 25.971 aanvragen. En heeft dezelfde top drie als in 2019. Ruim 72% zijn mannen.

2022 kreeg in de eerste 7 maanden al 19.098 aanvragen te verwerken. Dezelfde top 3 met Afghanen, Palestijnen en Syriërs. (verhouding mannen/vrouwen nog niet gekend maar is wellicht dezelfde trend als voorgaande jaren)

Sinds 1/1/2019 hebben al ruim 16.100 Afghanen zich in ons land aangeboden om asiel te verkrijgen. 90% van hen zijn mannen.

Volgmigratie

In een periode van 10 jaar (2010-2019) werd aan bijna 335.000, in het buitenland geboren vreemdelingen een verblijfsvergunning afgeleverd om familiale redenen. Lees : gezinshereniging.

Onder hen 36.300 Marokkanen; 31.400 Roemenen en 14.189 Bulgaren.

Wie mag blijven

De beschermingsgraad van het aantal afgehandelde asiel-aanvragen is als volgt : 2019 = 36,9%; 2020 = 34,1%; 2021 = 43,5% en 2022 = 41,5%. Gemiddeld spreken we dan over een beschermingsgraad van 39%

Wat kost dat

Het antwoord op die vraag is het best bewaarde geheim in de Belgische begroting. Een rapport van het Rekenhof, verschenen in 2017 zegt daarover het volgende, wat de periode 2013-2015 betreft

De reële gemiddelde kostprijs’ (RGK) wordt berekend door de totale kostprijs te delen door het aantal dagen per jaar en het aantal bezette plaatsen. En dan ligt de kostprijs tussen de 40 en 50 euro.

Dus eigenlijk kan (wil) zelfs het Rekenhof geen exacte kostprijs/dag berekenen en slaat er maar met de klak naar.

In 2022, het jaar van de opeenvolgende prijsverhogingen voor energie, voeding, huur, lonen enz. zal de opvang per dag nu zeker tussen de 60 en de 7O euro/dag bedragen.

En dan spreken we enkel over een bed, bad en brood opvang. De medische kosten is nog een ander hoofdstuk.

Momenteel zijn 33.000 opvangplaatsen bezet. Aan 65 €/dag kost dat maandelijks dan ruim 64 miljoen euro ! Waarvan 60% voor asielzoekers die niet worden erkend en géén verblijfstatus krijgen.

Bronnen

https://www.myria.be/nl/publicaties/jaarverslag-migratie-2021-in-katernen

https://www.cgvs.be/nl#

https://medimmigrant.be/?lang=nl

Standaard

4 gedachtes over “Het populaire België

  1. Rik zegt:

    Het is dweilen met de kraan open. Deze week stond het nieuwe ngo schip Ocean Viking te pronken in de pers. Doel, het oppikken van zoveel mogelijk bootvluchtelingen. Capaciteit, 1000 !!! vluchtelingen per uitvaart. En dat allemaal gefinancierd met subsidies van landen uit onze geweldige Europese Unie. Het zorgt voor een gigantisch tekort aan huisvesting, een explosie id criminaliteitscijfers, een totaal uitgeholde sociale zekerheid en sociale onrust in verschillende centrumsteden. Vandaag nog id krant gelezen dat de VDAB ontzettend veel problemen heeft met mensen met een migratie achtergrond (+40%) te mobiliseren op zoek naar werk. Agressie en intimidatie zijn dagelijkse kost voor het personeel van deze instellingen. De kruik gaat zolang te water tot ze barst. Mvg

    Like

  2. Wim Moonen zegt:

    Dat is al jarenlang een doorn in het oog van veel mensen. Er zijn echte belgen die amper rondkomen met hun geld, maar allochtonen komen naar hier voor de centen. Ze krijgen hier alles en moeten er niets voor doen. Er zijn asielzoekers die meer geld krijgen dan echte Belgen. Ik ken mensen, die op het OCMW werken, en dit met lede ogen aanzien. Die vluchtelingen brengen ons economisch ook geen cent op, integendeel. Wij moeten ons altijd maar sociaal opstellen anders zijn we racisten. Er zouden veel strengere wetten moeten komen voor hen die naar het “ rijke beloofde land “ willen komen. Maar ja, Zolang we met een kloefkappers regering als Vivaldi blijven zitten, is dat ijdele hoop.

    Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

    Like

    • De politiek moet nu eindelijk eens de moed hebben om, zoals Bart De Wever al in 2015 voorstelde, een apart (sociaal) statuut in te voeren voor asielzoekers en de voordelen te beperken !

      Like

  3. Herman Schaerlaekens zegt:

    Ik zond volgende -niet gepubliceerde- brief naar het HLN als reactie op het editoriaal ‘multiculturele verrijking’:
    Ik bewonder de mensen uit andere culturen, die zich willen integreren en aanpassen aan onze samenleving en een meerwaarde bieden. Vooral in onze steden echter zie ik multiculturele verarming i.p.v. verrijking. De toename van het onveiligheidsgevoel, criminaliteit en drugshandel, de kwaliteitsdaling van ons onderwijs, de stijging van de armoedecijfers, het sluikstorten, het zich niet kunnen uitdrukken in onze taal na vele jaren hier wonen, het woke-extremisme, …. zijn allemaal fenomenen die elke Vlaming ziet en ergert en hem in het stemhokje doen besluiten om te kiezen voor partijen die hier duidelijk het roer willen omgooien.

    Like

Reacties zijn gesloten.