Geen categorie

Dwingelandij

De dwingelandij, waartoe een despoot, als Poetin in staat is, dat zien, horen en lezen we elke dag wel in de verslaggeving over zijn oorlog met Oekraïne.

Bovendien voelen we dat ook heel erg in onze energierekening, bij het winkelen, tanken…enzovoort.

Een dwingend ding op zak

Maar wat we ons wellicht niet realiseren is dat we bijna allemaal ook zo een dwingend ding op zak hebben.

Meer bepaald een mobieltje, uw GSM of smartphone.

Meermaals werd ik er bij het wandelen of zelfs bij het fietsen mee geconfronteerd.

Plots stopt er iemand, midden het voet- of fietspad, neemt zijn mobieltje vast om te antwoorden op een oproep en hij/zij begint dan in geuren en kleuren te vertellen waar hij of zij zich bevindt, wat ze aan het doen zijn enz. …

Niet altijd in een taal die ik begrijp maar meestal wel erg loud and clear. Luid en duidelijk dus.

Men is dan zodanig gebiologeerd dat men vaak zelfs niet beseft stil te (blijven) staan midden op het voet- of fietspad,  en kijken zelfs boos en nor op als je even een belletje doet omdat ze plaats zouden ruimen…

Zo mogelijk nog erger is het wanneer iemand, kijkend op zijn mobieltje, pardoes de straat oversteekt, zonder van het mobieltje weg te kijken en dan boenk voor je auto loopt zonder ook maar één seconde op te kijken…

Ongevallen

Vaak lees je bij de verslaggeving van een ongeval dat de bestuurder niet of veel te laat had opgemerkt dat er een file stond.

En het is al helemaal te gortig als er dan alweer een zwaar ongeval zich voordoet in de staart van de file, die zich vormde na een eerder ongeval…waarbij de bestuurder eveneens niet of te laat had gezien dat er…een file stond.

Heel vaak denk ik dan dat de oorzaak te vinden is  in het feit dat men onderweg ook toegeeft aan de dwingelandij van hun mobieltje…

Handenvrij bellen

Handenvrij bellen dan ?  Allemaal goed en wel maar een berichtje dat binnenkomt en wat je per se onmiddellijk wil lezen of zelfs beantwoorden…dat kan niet handenvrij uiteraard.

Zelf heb ik alvast bluetooth in mijn auto uitgeschakeld. Om reden dat ik heb ervaren dat ook handenvrij bellen, mij tè veel afleidt van de nodige weg- en verkeersconcentratie.

HANDEN AAN HET STUUR EN OGEN OP DE WEG ALTIJD !

Standaard

4 gedachtes over “Dwingelandij

 1. willems jef zegt:

  Ik heb nog oud Nokiake, dat geeft mij rust, want het staat niet aan, als we met vrienden zijn, maar die vrienden kunnen hun gsm soms niet afzetten, ik zeg altijd, als iemand nodig heb, en het is ernstig, de 112 bellen

  Like

 2. Rik zegt:

  Beste, het is een ramp. En zoals we allemaal ondertussen al weten, is controle op zulke overtredingen zo goed als onbestaande. Nu, naar analogie met mijn reactie op een voorgaande blog (loslopende kinderen) ben ik steeds meer het idee genegen om mij een Gopro aan te schaffen die ik afhankelijk van mijn verplaatsingen op mijn fietshelm of dasboard kan bevestigen. Elke dag kom ik wel in een situatie terecht waarbij ongevallen maar nipt vermeden kunnen worden door mensen die de openbare plaats beschouwen als hun living waar ze met niks of niemand rekening moeten houden en zorgeloos kunnen paraderen. En dan die onterechte verontwaardiging op hun gezicht als je hen daarop wijst!! Je vraagt je menigmaal af of het uiteindelijk toch niet aan jezelf ligt als er weer zo’n dwaas in de tegenovergestelde richting aan jouw zijde vh fietspad voorbij raast. Lessen in de scholen over deelname aan het verkeer, op eender welke manier, bestaat dat nog?
  Mvg.

  Like

  • Ik heb geen idee of er nog verkeerslessen bestaan op school. Te oordelen naar het feit dat vele jongeren meermaals moeten herkansen op een theoretisch examen rijbewijs…denk ik dat er op middelbare scholen géén aandacht voor is. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.