Geen categorie

VOLZET !

Foto HBvL

Asielcrisis, opvangcrisis ? Misschien moeten we aan de grenzen van België maar bordjes gaan plaatsen -meertalig liefst- dat de opvang volzet is. Dat doen hotels ook als alle bedden zijn ingenomen.

Er zijn meerdere redenen waarom de opvang -30.500 bedden- knoertvol (blijft) zitten. Zoals de veel te lange doorlooptijd vooraleer een beslissing wordt genomen. Het gebrek aan een effectief uitwijzingsbeleid, de Dublin-regels die niet meer worden nageleefd enz. … Elk dag kost dit bijna, 2 miljoen aan BBB-opvang !

Maar het kernprobleem werd door Dirk Van den Bulck, commissaris Generaal van het CGVS, treffend verwoord in een interview in HLN.

Zo zegt hij : ‘opvallend is dat België momenteel populairder is dan de meeste andere EU-landen. Vroeger reisden velen door naar de Scandinavische landen. Maar doordat de voorwaarden daar nu strenger zijn, reizen mensen vaker af naar Nederland, Duitsland, Oostenrijk en België. De sociaal-economische omstandigheden zijn in België beter dan in bijvoorbeeld Griekenland – waar men niet op een leefloon zoals hier kan terugvallen. Het beeld dat België een goed eindstation is, is niet enkel perceptie, maar ook de realiteit.”   https://www.hln.be/nieuws/asielopvang-loopt-vol-overheid-al-1-216-keer-veroordeeld-omdat-er-geen-plaats-is~a8b50faa/

Sinds 2015 en tot en met juni 22, hebben meer dan 193.000 vluchtelingen zich in België aangemeld om asiel te vragen. Aan bed, bad en brood opvang heeft ons dat al een flinke duit gekost. Meer dan 3,5 miljard !

Van die achterstallige asieldossiers dateren er 5.210 van 2020 of nog vroeger. Bij sommigen loopt de wachttijd op tot meer dan twee jaar, terwijl de behandelingstermijn eigenlijk zes maanden mag bedragen”. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk ?!

Weet en beseft onze overheid wel dat enkel al dit akkefietje 183 miljoen kostte aan BBB-opvang, die nog steeds doorloopt ?

Meer dan ooit, hebben de inwoners van ons land te kampen met een niet in toom te houden èn niet te betalen energiecrisis en een hollende inflatie waardoor ook het dagelijks leven steeds moeilijker te betalen valt. En hebben wij plekvrij gemaakt voor zowat 40.000 duizend Oekraïense oorlogsvluchtelingen en die ook toegang gegeven tot het leefloon.

Met allerlei kunstgrepen zoals een sociaal tarief voor honderdduizenden gezinnen, kan men maar amper het hoofd boven -het ook al duurder wordende- water houden…

Ondertussen komen duizenden vluchtelingen (dit jaar tot juni alweer 16.010) naar dit land van melk en honing, wat het voor heel veel  inwoners al lang niet meer is…om onze –slinkende– welvaart mee op te eten.

Om na erkenning als vluchteling ook in de rij te gaan staan voor leefloon, voor werkloosheid, voor het sociaal energietarief…

Of, voor meer dan de helft van hen, géén verblijfsvergunning te krijgen en dan maar in de illegaliteit onder te duiken, waar criminaliteit maar al te vaak de overlevingsmodus is geworden…

Het is al lang vijf na twaalf om nu eindelijk het voorstel wat Bart De Wever in 2015 al lanceerde, om te zetten in daden voor ons land. Zo stelde hij dat er een apart sociaal statuut voor vluchtelingen moet komen. De erkende vluchtelingen in België zouden dan niet meteen over alle sociale rechten kunnen beschikken. https://www.hln.be/binnenland/bart-de-wever-wil-apart-sociaal-statuut-met-minder-voordelen-voor-vluchtelingen~a7d50446/

Dit niet snel doen, zal de collectieve verarming waaraan ook ons land ten prooi valt, alleen maar uitvergroten !

Standaard

6 gedachtes over “VOLZET !

 1. fonne gan mechelen zegt:

  Tegen een groep mensen die je niet ziet of kent “neen” zeggen is veel gemakkelijker dan tegen iemand die je in de ofen kijkt – en laten wij onsctoch paar gelukkig prijzen er niet tussen te staan (das toch “braaf” hé Dré)

  Like

  • Fonne, ik heb in mijn (beroeps)leven heel vaak ‘neen’ moeten zeggen tegen mensen die ik wel ken(de). Maar dit terzijde : wie deze blog leest als ‘den Dré wil niet dat wij nog asielzoekers opvangen’ leest om te beginnen totaal verkeerd, bovendien staat nergens in mijn blog zoiets dergelijks vermeld. Wie deze blog leest als ‘den Dré pleit voor het naleven van de (Dublin) regels (= De verordening beoogt te voorkomen dat een persoon in meerdere EU-lidstaten in de asielprocedure wordt opgenomen), voor een snellere doorstroming van de asielaanvragen en voor een effectief uitwijzingsbeleid heeft wel correct gelezen, want dat is wel een deel van mijn pleidooi. Evenzeer pleit ik ervoor om in ons land -waarvan nu zelfs de Commissaris-Generaal van het CGVS zegt dat : “Het beeld dat België een goed (te verstaan als : het beste) eindstation is, is niet enkel perceptie, maar ook de realiteit.” – dringend het voorstel voor een apart statuut en minder voordelen voor vluchtelingen in te voeren. Dat is een ontrading en géén absolute weigering of ‘neen’. Wie dat zo leest heeft ook goed gelezen, want het staat zo in mijn blog. En dat ons land volzet is wat asielzoekers betreft, dat lezen en horen we elke dag wel in de pers. En ja, iedereen die zich in ons land aandient om asiel te vragen/bekomen heeft ongetwijfeld daarvoor een -persoonlijke- reden. Maar er zijn voorwaarden en regels -internationaal- bepaald om een erkenning als vluchteling te verkrijgen. En als je de cijfers van het CGVS erop naslaat zal je merken dat -behalve in 2015/2016 de erkenningsgraad (ruim) onder de 50% ligt.

   Like

  • Inderdaad Willy, na ruim 41 jaar werken, veel RSZ en veel belastingen betalen, kan ik zeggen dat ik een ‘goed pensioen’ heb. Het laatste bedrag (juli) was 2.425,94 bruto. Maar de Belgische overheid neemt daar al onmiddellijk 24,5% of 595,5 euro van in. Netto krijg ik 1.830,5 euro. De kostprijs van het RVT Orion in Turnhout is momenteel 2070 euro/maand. Als ik deze maand mijn pensioen weer krijg zal er 2% index bijzijn. Ook hiervan zal de overheid onmiddellijk 47% afnemen, zoals bij alle vorige aanpassingen.

   Like

Reacties zijn gesloten.