Geen categorie

Beangstigend

Als ik zie en hoor wat er in de wereld allemaal gaande is, dan acht ik me gelukkig te wonen in een land waar een democratisch regime heerst.

Democratie is -gelukkig maar- een bestuursvorm die ver verwijderd is van het oorlogszuchtige Poetin-regime.

Maar het is meer dan ooit opletten in ons land, dat we te ver afwijken van wat democratie dan wel betekent.

Democratie niet versmoren

Met de aanstelling van een nieuwe minister, na het ontslag van Wilmès, is met Hadja Lahbib, als minister van Buitenlandse Zaken, er opnieuw een minister gekozen van buiten de politiek. 7 van de 20 regeringsleden passeerden nooit langs de kiezer.

Meer dan 1 op drie…en verder een Vivaldi bestuur, wat om de haverklap beroep doet op experten…

Pandemie

Dat een regering,  bij het uitbreken van een wereldwijde corona-pandemie, zich noodgedwongen liet leiden door experten en virologen was aanvaardbaar.

Maar dat men daarna op het spoor blijft zitten van expertengroepen die het beleid moeten adviseren…dat is duidelijk het verkeerde spoor.

Zo wat de koopkracht- en energiemaatregelen betreft evenals voor de fiscale hervorming.

Dat zijn -bij uitstek- politieke dossiers en om die aan te pakken zijn er de verkozenen des volks en de aangestelde ministers !

En dan zijn er nog de opeenvolgende voorstellen van Open VLD voorzitter Egbert Lachaert om het kiessysteem te hervormen. Vooral om zichzelf en zijn partij te beschermen…

Van dergelijke technocratische struisvogelpolitiek en voorstellen, is noch de democratie, noch de burger gediend !

Vox populi

De hedendaagse vox populi is verworden tot de sociale media. Facebook, twitter en blijkbaar ook meer en meer via Tik Tok.

Uit een bijdrage in De Tijd vandaag, blijkt dat de splinternieuwe CD&V voorzitter, Sammy Mahdi dit kanaal gebruikt om nu al de stem van jongeren voor zich te winnen. Maar vooral vooruit-voorzitter Conner Rousseau is verreweg de actiefste en populairste Vlaamse politicus is op TikTok. 

Zelfs de communistische De PVDA’er Jos D’Haese staat op plaats twee in de Tik Tok ranking. https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/vroeger-gingen-politici-handjes-schudden-op-de-markt-nu-doen-ze-dat-op-tiktok/10402125

Advocatentaal

Straf-en procedurepleiter Mounir Souidi, verklaarde onlangs in GVA Wat de maatschappij van mij denkt, interesseert mij eigenlijk geen fluit. https://www.gva.be/cnt/dmf20220707_95836399

De Vox populi moet inderdaad niet bepalen hoe een advocaat, met alle middelen van recht, zijn cliënten verdedigd.

Maar door dit zo uitdrukkelijk te veralgemenen zet hij zichzelf buiten de maatschappij waarvan hij deel uitmaakt en lijkt het wel of enkel de maatschappij van de misdaad hem na aan het hart ligt !!

Dergelijke taal en het technocratisch beeld van de politiek, ik vind het allemaal nogal beangstigend

Standaard

Een gedachte over “Beangstigend

Reacties zijn gesloten.