Geen categorie

Terreur is ALTIJD dodelijk

Foto AFP uit HLN

Oslo, zaterdagochtend 25 juni 2022.  Twee doden en minstens 20 gewonden bij een schietpartij aan een  nachtclub die populair is bij holebi’s. In een Noorse homoclub werd het leven gevierd. Een IS-sympathisant maakte er een abrupt einde aan https://www.hln.be/buitenland/reconstructie-in-een-noorse-homoclub-werd-het-leven-gevierd-een-is-sympathisant-maakte-er-een-abrupt-einde-aan~af9caa36/

De dader : een 42-jarige Noorse burger van Iraanse komaf.

Het motief : Volgens de Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), de Noorse inlichtingendienst die verantwoordelijk is voor binnenlandse veiligheid en contraspionage, gaat het om een islamistische terreurdaad.

Stond al op de radar

Niet echt een onbekende dader, want De verdachte zou al sinds 2015 op de radar van de PST gestaan hebben vanwege zijn banden met “een extremistische netwerk”. De man zou ook kampen met mentale gezondheidsproblemen.” Hij heeft een lange geschiedenis van geweld en bedreigingen”, zo verklaarde de topman van de inlichtingendienst, Roger Berg, 

Uitwijkmogelijkheid jegens het motief : De man zou ook kampen met mentale gezondheidsproblemen

Enkele uren na deze islamitische terreurdaad is de aandacht van de Vlaamse media al wat verslapt en is het zeker géén hoofditem meer…

Buffalo : Zaterdag 14 mei 2022. Een 18-jarige schutter heeft zaterdag in een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo tien mensen doodgeschoten en drie anderen verwond.

Het motief : Hij zou een aanhanger zijn van de extreemrechtse ‘omvolkingstheorie’, die een complot ziet om het ‘witte ras’ te vervangen en uit te roeien. John Garcia, de sheriff van Erie County, noemde de moordpartij ‘een onvervalste door racisme gemotiveerde haatmisdaad.’

Er is géén uitwijkmogelijkheid jegens het motief.

Dagen, weken na deze terreurdaad is de aandacht van de media nog springlevend. Zo getuigt het artikel van Ruud Goosens in De Standaard van 21 mei ll. (helaas achter betaalmuur https://www.standaard.be/cnt/dmf20220520_96852661 )

Met zijn vaststelling dat : “Tom Van Griekens omgang met de omvolkingstheorie is hypocriet, vindt Ruud Goossens. En ook gevaarlijk. Dat mag na Buffalo nog wel eens herhaald worden”; schuift hij de -virtuele- verantwoordelijkheid van de schietpartij daar, in de schoenen van Van Grieken.

Maar niet enkel de media doet dat. Ook viroloog Marc Van Ranst doet zijn  duit in het zakje door volgend twitterbericht de wereld in te sturen : “Daarom mogen we het nooit normaal vinden dat parlementsleden zoals Sam van Rooy en Dries Van Langenhove angst zaaien met het racistische concept “omvolking”. Er is altijd een vatbare minkukel die denkt dat hij die omvolking moet tegengaan door een paar mensen om te leggen.

En nu ?!

Hoe zullen opiniemakers als Ruud Goossens en twitteraars als Marc Van Ranst nu reageren op Oslo. Zullen ze Überhaupt wel reageren.

Maar vooral, aan  wie en/of of welke overtuiging zullen ze nu de virtuele verantwoordelijkheid kunnen toewijzen ?!

Mijn boodschap aan alle opiniemakers, twitteraars en woke politiek correcte media is dan ook erg eenvoudig maar duidelijk : terreur is ALTIJD dodelijk en is ALTIJD verwerpelijk. En dat kan je niet uitvegen of veranderen door extreem-rechtse motieven strenger te beoordelen en gevaarlijker te achten/becommentariëren, dan Islamitische, andere religieuze of extreem-linkse motieven.

Wie dat wel wil doen gaat daardoor alle objectiviteit èn geloofwaardigheid te buiten !

Standaard