Geen categorie

Turnhout aantrekkelijk maken

Als we het willen hebben over Turnhout en shoppen, dan zijn er een aantal zaken die we duidelijk kunnen lezen in het rapport detailhandel.

Wat weten we wèl

-Met 16,9% leegstaande winkelpanden hebben we het hoogste cijfer van de 13 Vlaamse centrumsteden. Hasselt volgt met 15,1% op plaats twee.

-Een netto-belastbaar inkomen van 23.577 € per belastingplichtige is veruit het laagste van de ons omringende gemeenten (Beerse, Vosselaar, Oud-Turnhout, Kasterlee en Lille) en van de 4 andere steden met een centrumfunctie zijnde Geel, Herentals, Mol en Hoogstraten.

Met Antwerpen (23.260) en Oostende (23.210) zitten we bij de laagste inkomensgroep. Enkel Genk doet het met 22.624 €, nog minder goed in het lijstje van de 13 centrumsteden.

Welvaartsindex evolueerde in onze stad van 100 (2012) naar 95. Genk groeide van 89 naar 92 en Antwerpen bleef op 88. Conclusie : Turnhout verarmde sinds 2012 met 5%…

Wat wij weten , weten potentiële investeerders uiteraard ook !

Wat weten we niet

Waarom zijn we van de grootste en aangenaamste winkelstad in de Kempen gedegradeerd tot de huidige situatie ? Waarom blijven de mensen weg uit Turnhout.

*parkeren is er te duur en te weinig plaats. Dat horen we vooral sinds in 2012 met de nieuw aangelegde Markt, er daar géén parkeerplaatsen meer zijn.

*In alle centrumsteden heeft men betalend parkeren ingevoerd. Maar de ons omliggende gemeenten kennen géén betalend parkeren. Wel een parkeerschijf. Anderzijds hebben we in Turnhout (Steenweg Op Gierle, Nieuwe kaai) winkelcentra waar je gratis kan parkeren. Voor zolang het nog duurt…

*Van steeds meer mensen hoor ik ook dat ze vaker gaan shoppen in Rijkevorsel (Breebos) waar je een verzameling van warenhuizen, kledingzaken enz.. bij mekaar hebt, met grote en gratis parking !

*Familie, vrienden en kennissen vertellen me vaak (meer en meer) niet meer naar Turnhout te komen met al dat vreemd volk op straat.

Wat we zouden moeten weten

Meermaals heb ik in het verleden de suggestie gedaan om een bevraging/onderzoek te doen naar het waarom zoveel mensen niet meer naar Turnhout willen komen shoppen

-wat we ook zouden moeten weten is in hoeverre Turnova als complementair aan het reeds bestaande winkelaanbod wel/niet wordt ervaren. Dat het meer winkel-leegstand veroorzaakte kan iedereen zien (Korte Gasthuisstraat, De Merodelei, apotheek Gasthuisstraat)

-wat we ook zouden moeten weten is wat de Turnhoutenaar en de bezoekers missen in het winkelaanbod en wat hen wel opnieuw naar Turnhout kan lokken.

Ook de vraag of er effectief een mijdgedrag is -en om welke redenen- moet onderdeel zijn van een onderzoek

Ik ben absoluut geen retailspecialist maar heb wel al veel langer het gevoel dat in onze stad best wel inspanningen worden gedaan, om van Turnhout opnieuw een shopping-hotspot te maken…maar dat er daarin veelal blind wordt gevaren

Daarom : doe nu een onderzoek naar die blinde vlekken !!

Dat er ondertussen vanuit alle kanten, vrij negatieve berichten komen over de economische en financiële vooruitzichten, nog dit jaar, wil ik in deze eventjes buiten beschouwing laten !

Standaard