Geen categorie

Eén cijfer-géén letters

Met welgeteld één cijfer en géén enkele letter (lees : zonder toelichting) trok Turnhout schepen Luc Op De Beeck naar de pers. Bevoegd voor werk en economie wilde hij duidelijk maken, hoe florrisant het in onze stad gesteld is met de werkloosheid.

Hij sprak daarbij uitdrukkelijk over “Historisch lage werkloosheid in Turnhout is nog steeds hoger dan Vlaams gemiddelde.” U kan het artikel lezen via deze link https://www.gva.be/cnt/dmf20220609_96717031

De titel verwijst naar het Vlaams gemiddelde…maar nergens staat vermeld wat dat Vlaamse gemiddelde dan wel is. Dus zal ik dat cijfer maar toevoegen in deze blog : de gemiddelde werkloosheid (ten overstaan van de beroepsbevolking) in Vlaanderen is 5,57%. Voor Turnhout is dat in de maand mei : 9,77%.

Maar dat is niet de enige fout die de schepen maakt in zijn communicatie. Zo plaatst hij het cijfer van -2058 werklozen- in de maand april. Het betreft echter wel degelijk de cijfers van MEI 2022. (zie foto)

Historisch hoog

En van enige duiding is al helemaal géén sprake. Zo bijvoorbeeld dat de grootste groep werklozen, van vreemde herkomst is. En dat in deze groep de werkloosheid het minste is gedaald tegenover mei 2021. Met slechts 80  (1 op 3) van de 220 werklozen die er nu minder zijn. Daardoor wordt de kloof tussen werklozen van vreemde origine en die van Belgische origine steeds verder uitgediept…

Als je het begrip historisch gebruikt in communicatie inzake werkloosheid, moet je dat wel in de juiste context doen. Want de werkloosheid is –enkel, exclusief, uitsluitendhistorisch laag, wat de Belgen betreft. (mei 2022 is 939) Sinds 2012 zijn er namelijk –428 minder werklozen van Belgische herkomst. Het aantal werklozen van vreemde origine (39% in 2012) nam in diezelfde periode toe tot 55%, met +248 personen… (mei 2022 = 1119) Van omvolking in de werkloosheid gesproken.

En als we dan toch de cijfers historisch willen kaderen : in 2012 was het aandeel werklozen in Turnhout, 1% van het aantal werklozen in Vlaanderen. In 2022 is dat aandeel 1,2%

Ook hoeraberichten vergen de juiste cijfers en duiding !

Ofwel kent de schepen deze cijfers niet, ofwel durft/wil hij ze niet communiceren. Nochtans is deze kennis absoluut noodzakelijk om de juiste maatregelen te treffen voor die groepen die het moeilijk hebben om werk te vinden en is bovendien ook transparantie naar de bevolking erg belangrijk !

Het orakel van Turnhout

Ik weet dat sommige lezers mij graag het orakel van Turnhout noemen…

Eigenlijk vind ik het allemaal wel een beetje sneu voor de mensen van de pers. Als een schepen, bevoegd voor werk en economie een persmededeling de wereld instuurt, moeten journalisten er kunnen op rekenen dat de vermelde gegevens correct zijn, dat er aan bronvermelding is gedaan en dat daarbij de nodige duiding ook NIET mag ontbreken..

Maar, uit wat voorafgaat wil ik de journalisten toch alvast deze tip meegeven : het kan nooit kwaad om de bronnen van de bron te checken, zo blijkt !

Ik weet zeker dat, als ik in mijn blogs dergelijke fouten zou maken, er in Turnhout een aantal mensen klaar zouden staan om mij -spreekwoordelijk- af te maken…

Standaard

Een gedachte over “Eén cijfer-géén letters

Reacties zijn gesloten.