Geen categorie

Tips voor-wandel/fiets-trips

Ooit…maar wie weet wanneer, zal het Fiberklare mollenwerk in onze stad helemaal af zijn !

Nog voor het zover is, moet de stad ervoor zorgen dat ze een plan van aanpak heeft klaarliggen voor fietsers en voetgangers.

Essentieel is een stoepenplan. In massaal veel straten in Turnhout liggen de stoepen er erbarmelijk bij. En dat is, al veel langer dan vandaag, als gevolg van een jarenlange verwaarlozing.

Meer comfort noodzakelijk

Naast voetgangerscomfort moet er ook ernstig worden nagedacht in Turnhout om meer fietscomfort te voorzien.

Er mag dan al wel een verlichte geest ronddwalen in onze stad, die het aantal fietsers wil verdubbelen, maar van comfortabel fietsen in onze stad blijkt de man al helemaal geen kaas te hebben gegeten. Het fietsvademecum van de Fietsersbond is hem blijkbaar zelfs onbekend (zie link onderaan deze blog)

De grootste fietsmartelingen zijn -helaas maar waar- terug te vinden in het stadscentrum. Al jaren staat de Otterstraat terzake op nummer één, maar wel op de voet gevolgd door de Gasthuisstraat, Warandestraat en Sint-Antoniusstraat.

Voor alle duidelijkheid : het vernoemen van deze straten betekent absoluut niet dat er géén andere straten zijn, waar zich gelijkaardige problemen stellen.

Oorzaken weghalen

Veel straten zijn aangelegd met klinkers. Klinkers die  verzakken en/of bijeen gereden worden in fietsgevaarlijke ophopingen. Zo is de Warandestraat één groot openluchtzwembad bij regen, omwille van de vele verzakkingen in het wegdek. En een deel van de Gasthuisstraat moet daardoor voor de 2e keer binnen één jaar worden heraangelegd…

Een ander fenomeen vinden we dan weer terug in straten waar gewoon asfalt werd aangebracht op kasseien. Asfalt die afbrokkelt en daardoor ook alweer gevaarlijke putten veroorzaakt. Nodige herstellingen blijven meestal veel te lang uit en zijn alles behalve duurzaam. In straten zoals de Begijnenstraat en de Koning Albertstraat, werd dan de asfalt telkens laag op laag aangebracht, waardoor er gevaarlijke dieptes ontstaan aan de rioolputjes. Als je daarin met je fiets verzeild geraakt ga je gegarandeerd zwaar over kop… (zie foto’s)

Cakewalk enkel voor de kermis

Recent aangelegde straten kregen ook bij het in- of uitrijden ervan een-voor fietsers, maar evenzeer voor autorijders- erg kwalijke cakewalk aangelegd (zie foto) Zelfs in de fietsstraat in de wijk ‘Stokt’ werd deze blunder toegepast…

Dit zijn zeer ambetante hindernissen voor fietsers en zijn bovendien ook alles behalve snelheidsremmers. Want wie de snelheid niet wenst te respecteren geeft onmiddellijk gas, na de cakewalk.

Mijn tips voor ontwerpers van straten zijn dan ook duidelijk

*zorg -overal- voor deftige stoepen

*ban klinkers, schakel over op asfalt en verwijs de cakewalk naar de kermis

*laat herstellingen sneller en duurzamer uitvoeren

Uit het Vademecum Fietsvoorzieningen
“Kleine oneffenheden in het wegdek kunnen voor de fietser een ware hindernis
betekenen terwijl de automobilist deze niet eens opmerkt. Een kwaliteitsvolle
wegverharding is daarom essentieel om het comfort en de veiligheid van de fietser
te waarborgen.” https://www.mobielvlaanderen.be/vademecums/fiets-praktijkvoorbeelden.pdf

Standaard

7 gedachtes over “Tips voor-wandel/fiets-trips

 1. Inderdaad het is er niet beter op geworden. De fiets is mijn vrijheid maar ben er door de slechte staat van de wegen en het roekeloos gerij van bussen en auto’s in de stad heel onzeker op geworden en soms echt wel bang op. Ik wil niet vallen of onvergereden worden !!!!!

  Like

  • Rik zegt:

   Ik woon 9 jaar in de buurt vd Nonnenstraat en in deze periode is alles hierboven beschreven, de revue gepasseerd. Asfalt over klinkers, veel te diepe afvoerputjes en meerdere verzakkingen over de jaren heen. Eind dit jaar wordt de Nonnenstraat omgevormd tot een woonerf. Op zich een goede zaak, ware het niet dat deze volledig …..beklinkerd zal worden!

   Like

 2. Verbaeten zegt:

  Ze zijn nochtans rond het Atheneum (vreselijke overlast trouwens ) nieuwe bestorming en bestrating aan het leggen met….. wat dacht je KLINKERS. Een werk van lange adem voor ALLE WEGGEBRUIKERS.

  Like

 3. Van Mierlo zegt:

  En over het rondwandelen met een rolstoel in Turnhout zullen we maar zwijgen zeker. 1 vraagje Dré…: hoeveel aangepaste toiletten voor gehandicapten zijn er te vinden in de horeca op de markt in Turnhout.

  Like

  • Ik heb zelf, spijtig genoeg- ervaring wat de rolstoel op de Turnhoutse stoepen betreft. (mijn overleden echtgenote had A.L.S.) schabouwelijk is het gesteld. En nog steeds. Ondertussen heeft Rita een scootmobiel en worden we nog steeds geconfronteerd met die erbarmelijke stoepen in onze stad. Vandaar mijn oproep om dringend een stoepenplan op te maken. Wat aangepaste toiletten betreft, hebben wij wel de ervaring dat Rita (na haar dubbele heupoperatie) met de lift naar het hotelgedeelte kon in café Leffe. Maar voor het overige zijn er mij weinig ‘aanpassingen’ bekend. Hopelijk komt daar verandering is met de nieuw gebouwde openbare toiletten in het stadhuis. Zowat 17 jaar geleden waren we met Jeke in Gent, in de rolstoel. Wij hebben toen maar liefst in 12 zaken gevraagd of zij er naar het toilet kon…pas in de 12e zaak was er een toilet op het gelijkvloers…en dan nog moest een vriendin de ‘andere mensen’ vragen even te wachten, omdat de deur van het toilet niet dicht kon…Ook aan de Belgische kust is dit een probleem.

   Like

Reacties zijn gesloten.