Geen categorie

Naar beneden donderen…

Dat is wat CD&V doet, zoals blijkt uit De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT en De Standaard. Uitgevoerd bij 2.064 Vlamingen door de universiteiten van Brussel en Antwerpen, onder leiding van Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB). De steekproef vond plaats tussen 14 en 31 maart.

Het was al enige tijd aangekondigd maar dit onderzoek geeft duidelijk aan dat CD&V veel van zijn kiezers is verloren. Daardoor is de politieke relevantie van deze partij eveneens zeer sterk ingekrompen. Tot nog 8,7% van de Vlaamse kiezers.

Beke moet Coens volgen

Wat mij betreft is deze put zeker niet enkel de schuld van ontslagnemend voorzitter Coens. Wel heeft hij veel te lang zijn Vlaams minister Wouter Beke in bescherming genomen terwijl die de fouten maar bleef opstapelen. Zoals recent nog maar eens wat het dossier van de kinderopvang betreft. https://www.demorgen.be/nieuws/maat-voor-niks-in-onderzoekscommissie-kinderopvang-expertencomite-kan-nergens-op-antwoorden~b177cddf/

Voor Sammy Mahdi, die zich als nieuwe voorzitter kandidaat stelt, is dit een elegante uitweg uit zijn ambt, waar hij maar géén grip krijgt op asiel en migratie ! https://wolput.com/2022/04/24/sammy-de-messias-voor-cdv/

De punten van de jury

Wat zijn de resultaten van de recente De Stemming en wat waren de resultaten in 2019. Ik zet er ook even naast hoe in de stad Turnhout werd gestemd voor het Vlaams parlement. Dit in 2019, nu 3 jaar geleden.

Vlaams Belang = 22,9% wat 18,5% was in 2019. Turnhout stemde toen 22,9% voor het VB.  NVA = 22,4% wat 24,8% was in 2019, terwijl Turnhout in dat jaar 24,9% voor NVA stemt.

Vooruit = 15,5% wat 10,2% was in 2019, jaar waarin Turnhout 13% stemde voor deze partij. Open VLD = 10,2% waar ze in 2019 nog 13,1% scoorde. Turnhout  had maar 7,4% over voor open VLD.

Groen = 9,4% wat 10,1% was in 2019. Turnhout stemde toen zelfs 11,3% voor groen. PVDA = 9,2% wat 5,3% was waar Turnhout in 2019 7,3% voor PVDA heeft gestemd.

CD&V tenslotte = 8,7% wat bij de verkiezingen in 2019 nog 15,4% was maar in onze stad al flink wat minder was met 11,3%

Wat ik voorstel

Wouter Beke moet ook ontslag nemen en dus Coens volgen naar de uitgang. Als kandidaat-voorzitter nu al zeggen dat Beke moet blijven is een totaal fout en onverstandig signaal van Mahdi !! Laat Servais Verherstraeten zijn plaats innemen op het asieldossier. Deze heeft een stevige juridische achtergrond, wat enorm belangrijk is op een departement als asiel  èn hij heeft ook beleidservaring.

Om Beke te  vervangen zijn er zeker bekwame CD&V parlementairen ter beschikking

Standaard