Geen categorie

Arm, rijk, en…Engie !

Een feestje bouwen…dat is wat party king Vincent Van Trier (39) deed toen hij deze week in het huwelijksbootje stapte, wat meteen, hét societyevent van het jaar werd. 

https://www.hln.be/antwerpen/party-king-met-een-kort-lontje-wie-is-vincent-van-trier-de-man-die-het-societyhuwelijk-van-het-jaar-hield~ab6f1f55/

De hoorn des overvloeds was veel te klein om alles wat dit feestje te bieden had, te bevatten. Rijke mensen doen wel eens rare sprongen.

Een winstcijfer met veel nullen

Waar mijn grijze haren echter helemaal van ten berge rijzen, is de kwestie Engie-Electrabel.

Zij maakten in 2021 maar liefst 3,4 miljard euro winst. Een cijfer met heel veel nullen 3.400.000.000. https://www.standaard.be/cnt/dmf20220504_97748460

Als je weet dat Engie in België 1,4 miljoen klanten heeft, waarvan ruim de helft ook aardgas afneemt van Engie; betekent dat een winst van ruim 2.400 €/klant. (of bijna 300 € per inwoner van België)

Als gevolg van de liberalisering van de energiemarkt in 2OO3 (onder Verhofstadt) kwam Electrabel volledig in Franse handen. Dat Engie vandaag ook nog eens 1,4 miljard euro van die winsten overmaken aan het Frans moederbedrijf, is dus eigenlijk een cadeautje van Verhofstadt.

Volgens de regering Verhofstadt zou, door de liberalisering van de energiemarkt de concurrentie stijgen en zouden de prijzen dalen. Vandaag is België…een van de duurste landen inzake kostprijs energie !!

https://www.demorgen.be/nieuws/de-regering-wikt-electrabel-beschikt~b4f31ecd/

De Vivaldi-regering, met de groene energieminister Tinne Van der Straeten bezwoer onder druk van meerderheid en oppositie in de Kamer ondertussen dat Vivaldi “achter de winsten in de energiesector zal gaan, over alle technologieën heen”, en dat die integraal gebruikt zullen worden “om de energiefacturen van onze burgers en bedrijven te verlagen”

De kans dat zij, met behalve wat peanuts, van een kale reis naar Frankrijk zullen terugkeren is erg groot !!

Standaard