Geen categorie

Waar je bent geboren, bepaalt de kansen in je leven.*

*Dat is wat de leider van groen-links –Jesse Klaver, goeie vriend van Kristof Calvo, in de -Nederlandse- Volkskrant van 10/10/2020 verklaarde.

Een onbetwistbaar belangrijk element om je toekomst te bepalen is de thuistaal vanaf je geboorte.

Ik ben voor u even gaan oplijsten, wat de situatie -in 2020-is in  Turnhout en de overige Vlaamse centrumsteden.

Dan tellen we in onze stad 139 geboortenationaliteiten. In slechts 56,5% is de thuistaal het Nederlands. En in 42,5% een andere taal dan het Nederlands of Frans.

Met dit resultaat behaalt Turnhout alweer een podiumplaats, samen met Antwerpen (174 geboortenationaliteiten en slechts 43,1% waar Nederlands de thuistaal is bij geboorte, en 54,3% een andere taal dan Nederlands of Frans) en Oostende (waar de cijfers respectievelijk de volgende zijn : 150 nationaliteiten, 53,8% Nederlands en 43,4% andere taal dan Nederlands of Frans)

Wat de overige 5 gemeenten van de stadsregio betreft, scoort Oud-Turnhout, met 11,9%, het hoogste percentage waar de thuistaal bij geboorte noch het nederlands, noch het frans is

Nog wat ruimer gemeten in het arrondissement zien we ook in Hoogstraten hogere cijfers. Daar zou bij 31,5% een andere thuistaal worden gebezigd.

De strijd tegen (kans)armoede in Turnhout lijkt steeds meer, op dweilen met de kraan open.

De presentatoren van ‘Hier spreekt men Nederlands’ (v.l.n.r.): Joos Florquin, Fons Fraeters en Annie Van Avermaet.

En ja, Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft absoluut gelijk wanneer hij zegt (in Humo) ‘Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België’. Dat zinnetje wordt meteen de kop van het artikel. Hij heeft het wel niet over huidskleur, maar zegt dat de meesten hier geboren zijn en het belangrijkste is dat ze onze taal leren en werken.”  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/26/ging-vooruit-voorzitter-rousseau-uit-de-bocht-met-zijn-molenbeek/

Het Nederlands niet kennen en/of gebruiken in Vlaanderen als thuistaal, legt vanaf de geboorte een zware hypotheek op de toekomst van het kind. Zowel wat de onderwijskansen als de latere kansen, op de arbeidsmarkt betreft.

Maar in het bloedrode -woke- PS-bastion van Brussel (19) zijn politici al jaren blind, stom en doof tegelijk als het erop aankomt de realiteit onder ogen te zien èn er ook nog iets aan te willen doen !

Standaard

Een gedachte over “Waar je bent geboren, bepaalt de kansen in je leven.*

Reacties zijn gesloten.