Geen categorie

Klimmen en dalen

Statistieken zijn als een bergrit in de Tour de France. Ze stijgen en dalen als was het een lieve lust.

Met werkloosheidscijfers is het niet anders. Met -2.169- werkzoekenden (maart 22) in Turnhout zitten we bijna opnieuw op het niveau van einde 2021.  80 minder dan vorige maand, maar nog 19 meer dan in december.

Minder werkzoekenden is goed nieuws, maar tegelijk worden de pijnpunten of knelpunten zo je wil, in die werkloosheid die onze stad treft ook een stuk groter.

*langdurig werklozen (+2 Jaar) : ondanks een afname van het totaal aantal werklozen op één jaar met 278 eenheden, is het aantal werklozen +2 jaar, met 923 hetzelfde gebleven. Maar dat betekent wel dat het aandeel van deze groep van 37,7 % stijgt naar 42,5%… De werking van VDAB is absoluut ontoereikend om langdurig werklozen opnieuw aan de slag te krijgen !!

Het is nu wel duidelijk dat deze groep voor/door de Turnhoutse arbeidsmarkt (en regio) helemaal is afgeschreven ! Ondertussen krijgt VDAB wel extra middelen en mensen om Oekraïense vluchtelingen te begeleiden naar een job of opleiding ! https://www.standaard.be/cnt/dmf20220405_92359616

*laaggeschoolde werklozen verminderen in aantal met 98 eenheden…maar stijgen in aandeel wel met 2% tot 51% van het totaal aantal werklozen.

*verschil tussen werklozen van Belgische en niet-Belgische herkomst neemt alweer toe. Waar de Belgische werklozen in maart 2021 nog ruim 47,4% uitmaakten is dat een jaar later verminderd tot 46%.

*Turnhout als stad in het gelijknamige arrondissement

In maart vorig jaar tekende Turnhout voor 17,5% van het aantal werklozen in het arrondissement. Afgelopen maand loopt dat op tot 18,4%… Dat is dus bijna het dubbele van het aandeel v/d Turnhoutse bevolking (9,8%) in die van het arrondissement.

Het aantal werklozen van Belgische origine beloopt 65,7% in het arrondissement.

Ik laat de cijfers voor zich spreken…

Standaard