Geen categorie

Schrijnende situaties

DE NOOD IS HOOG – POLITICI LOS DIT OP

Ik volg al geruime tijd de facebookgroep ‘zonder honger naar bed’ waar ik dan regelmatig één of andere noodkreet zie passeren, van mensen die dringend nood hebben aan eten en drinken.

Voor henzelf en/of ook voor hun kinderen. IK vind het telkens hartverscheurend zoiets te moeten lezen.

Enkele weken geleden kwam ik een oproep tegen van iemand die de vraag stelde  Zou iemand kunnen helpen met eten en drinken en brood alvast bedankt.

Bij nader inzien werd deze vraag al meermaals gesteld door dezelfde persoon. Dit zette me ertoe aan om één en ander te signaleren aan de schepen bevoegd voor het OCMW, omdat ik de indruk had dat er zich een structureel probleem stelde.

Vandaag kom ik diezelfde vraagstelling opnieuw tegen. Nu wilde ik toch één en ander zelf verifiëren bij de vraagsteller zelf. Uit de antwoorden die ik kreeg kon ik opmaken dat het iemand betreft die in budgetbeheer zit bij het OCMW.

Zij krijgt 55 € leefgeld per week, namelijk 30 € op maandag en 25 € op vrijdag. (voor haarzelf en twee hondjes)

Gisteren vrijdag kreeg ze van het OCMW te horen dat ze dat leefgeld van 25 € NIET kreeg…want ze was donderdag met een ziek hondje bij de dierenarts geweest…

Nu kan ik begrijpen dat er regels en procedures moeten worden gevolgd. Maar vind het tegelijk onverantwoord om op dergelijke arbitraire wijze iemand zonder leefgeld te zetten voor het weekend…

Op mijn blog is er plekvrij in Turnhout, kwamen ook al heel veel gelijkaardige reacties. Ook wat de woningnood in Turnhout betreft. Een mama van drie kinderen stuurde me een bericht dat zij einde deze maand uit hun woning moeten wegens een juridische beslissing. Naar eigen zeggen kan De Ark noch het sociaal verhuurkantoor haar op korte termijn helpen net zomin als het OCMW.

Zo ziet ze zich verplicht om onderdak te zoeken -afwisselend- bij vrienden en kennissen. Ze zou dan hij het OCMW een referentieadres krijgen. Ik heb dit bericht niet verder kunnen verifiëren, maar neem graag aan dat haar verhaal klopt. En het is niet het enige in deze reeks van reacties.

Nee, ik laat me niet verleiden om te zeggen of te stellen dat de oproepen en plannen om in onze stad Turnhout en in Vlaanderen Oekraïense vluchtelingen op te vangen, niet terecht zouden zijn.

Nee, ik laat me niet verleiden om te zeggen of te stellen dat het niet eerlijk is dat die onmiddellijk alle rechten openen zoals op leefloon, kindergeld, medische kosten, woningmarkt, tewerkstelling.

Maar ik wel klaar en duidelijk stellen dat het absoluut niet langer verantwoord is dat schrijnende en echte verhalen zoals ik ze in deze blog beschrijf, zonder passend gevolg blijven.

Ik doe dan ook een uitdrukkelijke oproep aan ALLE politici, ongeacht hun bevoegdheid, en op alle niveau’s, in Turnhout en daarbuiten : los deze schrijnende shit-toestanden onmiddellijk op.

Niet in de plaats van hulp aan oorlogsvluchtelingen maar wel samen met deze prangende problemen in onze stad !

Deze problematieken die mensen vandaag in onze stad ervaren niet aanpakken en oplossen zal het nodige draagvlak voor opvang van Oekraïense vluchtelingen, permanent ondergraven.

Standaard

Een gedachte over “Schrijnende situaties

  1. Beste Dré, de stad laat de armste en hulpbehoeftige al lang in de steek, hoeveel wachten er niet op een sociale woning? En nu met de stijgende energie kosten komt de armoede steeds dichterbij, ben het beleid hier en in Brussel kotsbeu, het is zoals steeds de kleine man ziet af, de rijke feest door.

    Like

Reacties zijn gesloten.