Geen categorie

Koudwatervrees

De feiten : Door miljarden te investeren in de bouw, wil de overheid onze economische motor na corona op toerental te brengen. Maar wie zal dat allemaal bouwen? De sector kreunt onder een nooit geziene krapte op de arbeidsmarkt. Om de vergrijzing en de uitstroom van jongeren op te vangen, zijn er jaarlijks 18.000 nieuwe bouwvakkers nodig. Zelfs wie nog nooit een hamer of een truweel van dichtbij zag, mag meteen beginnen. “Het is vijf voor twaalf.”

Goesting hebben om te werken: dat is het enige dat we vragen. We hebben proefwer­ven waarop we iedereen die dat wil, laten meedraaien. Zo zegt een projectleider bij Renotec.

Misschien hebt u, afgelopen weekend, ook wel deze noodkreten van de bouwsector gelezen in Het Laatste Nieuws ?!

Dan denk ik bij mezelf…hoe kan het dan toch dat in Turnhout in de maand januari de werkloosheid stijgt met 100 werkzoekenden ?

Hoe kan het dan toch dat we bij de leefloners 216 jongeren onder de 25 jaar tellen. Een aantal dat in juli maar 191 was?!

Hoe kan het dan toch dat Turnhout, met 8,3% werklozen (-25 jaar) hoog scoort in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar ?! In centrumstad Roeselare is dat 6,2%; in Brugge 5,8% en in Leuven 4,5%…

Koudwatervrees

Het enige valabele antwoord wat ik op die vaststellingen kan bedenken is dat deze jongeren –maar wellicht vooral ook hun begeleiders binnen OCMW en VDAB– deze werkzoekenden tè lang bij zich willen houden. En dat deze jongeren tè weinig en niet snel genoeg aangemoedigd worden om toch maar in het water te springen en zo te leren zwemmen !!

Waarom nog langer wachten als de arbeidsmarkt smeekt om mensen die zich willen smijten in een job ?! Met jongeren tè lang te pamperen halen we ze niet/nooit uit de vicieuze cirkel van armoede !!

https://www.hln.be/dossier-exclusief-voor-abonnees/bouw-op-drift-deel-1-werk-zat-maar-duizenden-handen-te-kort-goesting-om-te-werken-das-nog-het-enige-dat-we-vragen~a6cd6cb98/ (achter betaalmuur)

Standaard

Een gedachte over “Koudwatervrees

  1. briers ghislain zegt:

    Ik begrijp het ook niet goed , ik ben 66 , met pensioen , en ik moet meer werk weigeren dan dat ik aanvaard om het voor mij nog aangenaam te houden . En dan zijn er gezonde “jongeren ” , ” kansenparels ” volgens de media , die geen werk vinden .

    Like

Reacties zijn gesloten.