Geen categorie

Wetten en reglementen

Soms heb ik zo een unheimlich gevoel over hoe wetten en reglementen meer niet, dan wel worden nageleefd.

Dat heeft vooral te maken met het gegeven dat onze wetgevers te vaak niet voldoende nadenken over het effect van een wet. Maar nog vaker niet nadenken over hoe moeilijk afdwingbaar, hoe (on)controleerbaar hun wetten en reglementen wel zijn.

Neem nu het verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. In een factcheck onderzoek van VRT blijkt dat in minder dan 1 op de 5 aankopen van alcohol -het weze in een warenhuis, bij een zelf-scan of in een nachtwinkel- het verbod op deze verkoop helemaal niet wordt nageleefd.

Dit is volgens mij zo een typisch voorbeeld van een wet die er vooral gekomen is om het geweten van politici te sussen. Zo van  zie je wel, dat wij moedig en streng optreden tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen…

In het verkeer

Wij reden vandaag op en af naar Zandhoven, via de E34. Op deze autostrade is er een inhaalverbod voor vrachtwagens tussen 5u en 20.00u. En of dit goed wordt nageleefd ? Ik telde maar liefst 17 vrachtwagens die dit verbod negeerden. Bijna allemaal met buitenlandse nummerplaat. Maar dat is niet zo verwonderlijk vermits het vrachtverkeer daar voor minstens 90% van het buitenland komt.

Two teenagers ride on an e-scooter in the heavy rain during the morning rush hour on October 02, 2020 in London, England.

De politie van Mechelen-Willebroek haalde een stepper uit het verkeer die zijn step zodanig fel had opgefokt dat het tot 104 (honderd en vier dus) per uur haalde…

Ondertussen gebeuren er ook meer en meer ongevallen met deze steps. Ikzelf en vele anderen dringen al langer aan om tot een deugdelijke, afdwingbare en controleerbare reglementering te komen voor deze gevaarlijke vervoermiddelen.

Maar blijkbaar is het verdomd moeilijk om dat èn aan te pakken èn uit te werken… Misschien is de wetgever een beetje bang om verweten te worden dat zij dan een bepaalde doelgroep van gebruikers zouden viseren ?!

Waar ik ook allang dat unheimlich gevoel bij heb is het gebrek aan controle in de zone 30 in Turnhout.

Nu bijna 2,5 jaar geleden werd dit veralgemeend ingevoerd in het centrum van onze stad. Na een inrijperiode waren er controles met opvallend veel vaststellingen van te snel rijden .

Maar ondertussen zie of hoor je niets meer van controles in zone 30. Ofwel is dit géén prioriteit voor onze politie, ofwel is het géén prioriteit voor onze beleidsverantwoordelijken.

Het gevolg is dat er echt wel sprake is van 30km/uur, min of meer meneer, maar vooral hoofdzakelijk (veel) meer…

Het lijkt heel erg op de federale, groene en dogmatische discussie over het sluiten van kerncentrales. Als we (groen) ons punt maar kunnen maken…over de gevolgen op de stijgende energierekening en de bevoorradings(on)zekerheid maken we ons geen zorgen…

Van zulke wetten en regels krijg ik echt wel het heen en weer. En samen met mij ook vele medeburgers

Standaard

Een gedachte over “Wetten en reglementen

Reacties zijn gesloten.