Geen categorie

Om te weten over Turnhout

Project met oude foto's op elektriciteitscabines brengt buren bijeen ( Turnhout) | Het Nieuwsblad Mobile

Einde 1979 kwamen wij in Turnhout wonen en werden daardoor 2 van de 37.652 bewoners. In het jaarverslag -1979- van de stad werd nog géén onderscheid gemaakt tussen Belgen en niet-Belgen.

11 jaar later, in 1990 tellen we 37.666 inwoners, waarvan 35.193 Belgen. Een quasi nulgroei dus. Pas in 2000, is er sprake van een bevolkingsgroei met 1.102 tot 38.768 inwoners, waarvan nog maar 34.376 Belgen.

Nog eens tien jaar later, namelijk in 2010, is het aantal inwoners toegenomen met 2.1264, om naar 40.932 te groeien. en neemt het aantal Belgen af tot 32.341.

De èchte bevolkingsexplosie kwam er in de tien volgende jaren. Met 45.978 inwoners was er een toename van 5.046 bewoners, en nog maar 29.308 Belgen.

Turnhout, place to be voor inwijkelingen

Tussen 1979 en einde 2020, groeide de Turnhoutse bevolking met 8.306 inwoners, maar nam het aantal Belgen wel af met ruim 8.300, waardoor de aangroei van de Turnhoutse bevolking, sinds minstens 40 jaar,  enkel het gevolg is van inwijkelingen, zowel uit de EU als niet EU. Ruim 60% van die bevolkingsaangroei kwam er maar de laatst 10 jaar, sinds 2010 dus.

Ondertussen hebben veel inwijkelingen ook de Belgische nationaliteit verkregen. Daardoor is de verhouding inwoners met een Belgische nationaliteit, 36.445, anders dan het aantal inwoners van Belgische origine, namelijk 29.308. Onze stad is dus eigenlijk zowel the place to be, als the place to leave

Wat de gegevens van die nationaliteitsverwerving betreft, kan ik ze maar meegeven vanaf 1992 tot en met september 2021. In die periode verkregen 13.305 inwoners in het arrondissement Turnhout de Belgische nationaliteit. Ruim 30% van hen, namelijk 4.078 woonden in Turnhout.

Ook even vermelden dat in de leeftijdsgroep van 0 tot 24 jaar, reeds 55% van vreemde origine is.

Financieel

Een interessant weetje is zeker ook wel de opbrengst van de aanvullende personenbelasting in 2019. Die is in Turnhout, met 37,5 €, per procent belasting/per inwoner,  de kleinste in de stadsregio.  In Vosselaar is de waarde van 1% personenbelasting maar liefst +56 €…

Ook in de andere Kempische steden met een centrumfunctie -Herentals; Mol; Geel en Hoogstraten- is de opbrengst groter dan deze in onze stad.

In het lijstje van de 13 Vlaamse centrumsteden staan we op de 4e laagste plaats. Maar dat betekent wel een vooruitgang ten aanzien van 2008, waar we op de 3e laagste plaats stonden…

Eén cijfer in groter perspectief

Zonder de grote stadsvlucht, zou Turnhout op dit ogenblik zeker 54.000 inwoners tellen en zelfs meer. Dat zou de financiële draagkracht van de stad zeker hebben geholpen. Want vele vluchters hadden de financiële middelen om elders een onderkomen te betalen.

Anderzijds zou dat ook betekenen dat onze stad, met een gemiddelde huishoudgrootte van 2,23 personen ruim 3.500 wooneenheden meer dan nu het geval is, zou hebben. Ook dat zou zeker een slok op een borrel schelen inzake inkomsten onroerende voorheffing.

Het Noorden van de stad en de AA-vallei zouden dan ongetwijfeld ook al volgebouwd zijn…

Standaard

2 gedachtes over “Om te weten over Turnhout

  1. John zegt:

    Amaai, we gaan de goede weg op Dré 🤨 Als hier iemand het in zijn hoofd krijgt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een bepaalde partij op te richten zullen er nog meer coalities moeten gevormd worden om de meerderheid te behouden denk ik.

    Like

    • Inderdaad…bovendien blijkt uit onderzoek dat “De PVDA-stemmen voor het Vlaams gewest in 2019 in een gemeente gingen van alle partijen het sterkst samen met het % moslims in deze gemeente. Daarbij was het % moslims de meest bepalende factor in de verbanden tussen socio-economische factoren en het stemgedrag, meer nog dan niet-Europese migratieachtergrond”…Nu bovendien de stemplicht voor lokale verkiezingen werd afgeschaft is het maar zeer de vraag welke partij(en) erin zullen lukken om de nieuwe en jonge kiezers -+55% van vreemde herkomst- naar de stembus zullen kunnen ‘lokken’.

      Like

Reacties zijn gesloten.