Geen categorie

Mijn gedacht over…

Gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen verdeelt de meningen |  Redactie24

Vlaanderen wil vanaf 2023, een gemeenschapsdienst invoeren voor wie langer dan 2 jaar werkloos is. Een initiatief waar ik heel mijn ACV-loopbaan voorstander van was en nog steeds.

Maar dat was toen, nu nog altijd, vloeken in de vakbondskerk. Vanuit bepaalde groepen in de samenleving, zoals het extreem linkse PVDA, zal men deze juiste richting blijven verketteren.

Want vooral PVDA gaat voorbij aan de meest essentiële vraag wat de verplichte gemeenschapsdienst betreft.

En die vraag is de volgende

Wat is het nut om mensen te laten wegzinken in een uitzichtloos moeras van langdurige werkloosheid ?.

Wat is daarvan de maatschappelijke en de individuele meerwaarde ? Iedereen weet dat hoe langer je werkloos bent, hoe groter de ‘afstand’ tot de arbeidsmarkt. Lees even mee in de cijfers langdurige werkloosheid in centrumstad Turnhout : November 2019 telde Turnhout 846 werklozen die langer dan twee jaar werkloos zijn. (of 37%) November 2021 zijn er al 894 werklozen +2 jaar (+48…) goed voor 42,1%

Wat de cijfers van minder dan 1 jaar werkloos betreft zien we een totaal andere beweging. Dat waren er in november 2019, 1.073 en twee jaar later nog maar 832, of een vermindering van maar liefst -241 werklozen.

Deze cijfers tonen, helaas, duidelijk aan dat wie langer dan twee jaar werkloos is, niet meer gegeerd, niet meer gewild is door de werkgevers.

Herwaardering van wat mensen wèl kunnen

Geef die mensen de kans om in een goed omkaderd en mits goede begeleiding, in een stelsel van gemeenschapsdienst te stappen. Zonder hen daarom alle kansen op opleiding en/of bemiddeling door de VDAB te ontnemen.

Geef die mensen de kans om hun veelal verloren gegane (vooral) sociale- competenties opnieuw eigen te maken. Geef hen zoveel als mogelijk de skills om opnieuw echte kansen te krijgen op de arbeidsmarkt. Geef hen de kans om het stigma van ze zijn te lui en willen enkel profiteren van de werkloosheid van zich af te schudden. Dat is het nut en de meerwaarde van gemeenschapsdienst. Voor de individuele werkloze maar ook voor de samenleving”

Dit is voorlopig mijn laatste blog. Ik wil alle volgers die dit jaar samen 54.000 keer mijn blogs hebben gelezen (elke dag 150 lezers) van harte danken en ieder van jullie ook een voorspoedig en vooral gezond 2022 toewensen.

Standaard

2 gedachtes over “Mijn gedacht over…

  1. gust Hoskens zegt:

    Ook u een voorspoedig en inspiratierijk 2022 toegewenst. Bedankt voor het ons bezorgen van uw duidelijke en correcte blogs

    Like

Reacties zijn gesloten.