Geen categorie

Hoop doet leven…

maar alleen met geld kan men pleinen en straten vernieuwen

In zijn eindejaarsinterview blijkt onze burgemeester Paul Van Miert strijdlustig en hoopvol. Het parcours van de eerste drie jaar van de legislatuur werd danig overwoekerd door de pandemie.

Maar nu is het moment van investeringen aangebroken. En om de kiezers gunstig te stemmen is het voor de coalitie enorm belangrijk dat, zoals ik al meermaals schreef in mijn blogs, de schup -op diverse plaatsen in de stad- nu eindelijk ook in de grond gaat.

Dat het stadshart daarbij als eerste aan bod komt is begrijpelijk. Maar laat dat geen aanleiding zijn om de rest van Turnhout te vergeten. Ik noem hierbij enkel al het voorbeeld van het Begga-plein.

En inderdaad, net als de burgemeester storen heel veel inwoners zich aan de trein der traagheid, in alles wat met wegwerkzaamheden heeft te maken. Schepen Boogers kondigde begin van dit jaar aan, dat 2021 vooral een plan- en overlegjaar zou worden. Dus beste Marc, het is  nu echt tijd voor uitvoering van plannen, die verder reiken dan nog een fietsstraat erbij.

Economie

De economische vooruitzichten voor het Turnhoutse bedrijfsleven, zoals Van Miert die schetst, klinken ook optimistisch. Vraag daarbij is uiteraard of en hoeveel extra werkgelegenheid dit zal betekenen. En of die vacatures dan ook door Turnhoutse werklozen zullen worden ingevuld.

Want de kenmerken van de groep werkzoekenden in onze stad (en van de leefloners)  –namelijk veel laaggeschoolden, veel langdurig werklozen en een zeer lage werkzaamheidsgraad voor inwoners die van buiten de EU afkomstig zijn– maakt dat de matching met de openstaande vacatures  zeer moeizaam verloopt.

Persoonlijk verwacht ik dan ook veel, vooral voor deze groepen van werkzoekenden, van het innovatiecentrum werk, wat de  Stad Turnhout samen met Stad Antwerpen, provincie Antwerpen en VDAB gaat oprichten.

De bedoeling is dat er in dit innovatiecentrum nieuwe methodieken en projecten worden bedacht en opgestart die er voor zorgen dat kansengroepen makkelijker hun weg vinden naar (duurzaam) werk.

Maar eveneens kan de realisatie van een goed omkaderde en goed begeleide gemeenschapsdienst, een zinvol alternatief zijn voor deze groep.

Er zijn dus best wel wat redenen om optimistisch te zijn voor de noodzakelijke relance van onze stad.

Burgemeester en de schepenen van mijn stad,  mogen zich ervan  verzekeren, dat ik dit alles ook met een kritische, maar positieve blik zal opvolgen, via mijn blogs.

https://www.gva.be/cnt/dmf20211226_97463868

Standaard

2 gedachtes over “Hoop doet leven…

  1. Linda Vermeersch zegt:

    Hopelijk eindelijk de beloofde vernieuwing van onze straat ! Lodewijk De Koninckstraat 😣😣

    Like

Reacties zijn gesloten.