Geen categorie

Zonder kennis van zaken

Schoolbord, Krijt, Onderwijs, Hand, Idee, Innovatie

Vlaanderen wil vanaf 2023, een gemeenschapsdienst invoeren voor wie langer dan 2 jaar werkloos is. Een initiatief waar ik heel mijn ACV-loopbaan voorstander van was en nog steeds.

Maar dat was toen, nu nog altijd, vloeken in de vakbondskerk. Vanuit bepaalde groepen in de samenleving zal men deze juiste richting blijven verketteren.

Uiteraard mag iedereen hierover zijn gedacht hebben. Maar mag ik dan verwachten dat men de commentaren hierover ook onderbouwd. Nee dus, te oordelen naar de mate van veroordeling die Ides Nicaise hoogleraar emeritus / onderzoeksleider bij het HIVA de media instuurde. Hij is van mening -mijn inziens geheel ten onrechte- dat dit stigmatiserend zou zijn bij solliciaties. Een uitspraak ook, zonder kennis van zaken.

Blijkbaar weet noch beseft deze man, dat de (meeste) werkgevers de groep van werklozen die + 2 jaar werkloos zijn, al lang hebben afgeschreven.

Ik wil dit wèl onderbouwen met concrete cijfers

November 2019 telde Turnhout 846 werklozen die langer dan twee jaar werkloos zijn. (of 37%)

November 2021 zijn er al 894 werklozen +2 jaar (+48…) goed voor 42,1%

Wat de cijfers van minder dan 1 jaar werkloos betreft zien we een totaal andere beweging. Dat waren er in november 2019, 1.073 en twee jaar later nog maar 832, of een vermindering van maar liefst -241 werklozen.

Ik ben verheugd

Ik pleit al lang in mijn blogs, dat de stad en de VDAB meer aandacht zouden besteden aan deze grote groep van langdurig werklozen. Nu zal maandag aan de gemeenteraad worden gevraagd om terzake een degelijk initiatief goed te keuren. Zo staat het volgende op de agenda :

Stad Turnhout zal samen met Stad Antwerpen, provincie Antwerpen en VDAB (Vlaamse overheid) een innovatiecentrum werk oprichten. Tevens zal ze mee de regie voeren over het innovatiecentrum werk aangezien Stad Turnhout als stichtend lid een plaats krijgt in de stuurgroep.

De bedoeling is dat er in dit innovatiecentrum nieuwe methodieken en projecten worden bedacht en opgestart die er voor zorgen dat kansengroepen makkelijker hun weg vinden naar (duurzaam) werk. voorbereidende werk (personeel) als voor de effectieve uitvoering van de projecten/acties.

Dit komt volledig tegemoet aan mijn bekommernissen. En op het juiste ogenblik ook. Immers kan men in dit innovatiecentrum de perfecte voorbereiding, praktische omkadering, inhoudelijk, juridisch en naar begeleiding toe uitwerken zodanig dat Turnhout in 2023 deze gemeenschapsdienst kan uitrollen.

Om dit innovatiecentrum de meeste kans op slagen te geven is er wat mij betreft wel één belangrijke voorwaarde. Steek dit niet vol met ‘academici en theoretici’, maar zorg dat er ook voldoende -ervaren- veldwerkers in aanwezig zijn.

Dan kan en zal dit centrum ongetwijfeld wèl met kennis van zaken projecten uitwerken die de doelgroep ook ècht op weg helpen naar duurzame tewerkstelling !

Standaard

3 gedachtes over “Zonder kennis van zaken

  1. Een lezer stelt me de vraag ‘Wat is het nut om mensen bij een groendienst of in een woonzorgcentrum in te zetten? Ofwel geef je mensen een volwaardig loon voor hun werk met alle sociale voordeel erbij ofwel een uitkering’ Ik vind het beleefd om reacties ook persoonlijk te beantwoorden op het mailadres van de afzender. Helaas is het nu de tweede keer dat ik op mijn antwoord volgende reply krijg : Je bericht is niet bezorgd aan … omdat het adres niet kan worden gevonden of geen e-mail kan ontvangen. Ik twijfel dan ook meer en meer aan de èchtheid van dit mailadres. Maar toch wil ik mijn antwoord wat ik verstuurde ook hier plaatsen : “Beste,
    U stelt de ‘verkeerde ‘vraag mijn inziens. Wat is het nut om mensen te laten wegzinken in een uitzichtloos moeras van langdurige werkloosheid ?. Wat is daarvan de maatschappelijke en de individuele meerwaarde ? Iedereen weet dat hoe langer je werkloos bent, hoe groter de ‘afstand’ tot de arbeidsmarkt. Zoals u ook uit de cijfers in mijn blog kan opmaken is wie langer dan twee jaar werkloos is, niet meer gegeerd, niet meer gewild door de werkgevers. Geef die mensen de kans om in een goed omkaderd en mits goede begeleiding, in een stelsel van gemeenschapsdienst te stappen. Zonder hen daarom alle kansen op opleiding en/of bemiddeling door de VDAB te ontnemen. Geef die mensen de kans om hun veelal ‘verloren gegane’ -vooral sociale- competenties opnieuw eigen te maken. Geef hen zoveel als mogelijk de skills om opnieuw echte kansen te krijgen op de arbeidsmarkt. Geef hen de kans om het stigma van ‘ze zijn te lui en willen enkel profiteren van de werkloosheid’ van zich af te schudden. Dat is het nut en de meerwaarde van gemeenschapsdienst. Voor de individuele werkloze maar ook voor de samenleving”

    Like

  2. Johan zegt:

    de uren zijn een lachertje, de betaling zal wel terug vloeien naar de staat in vorm van belasting. Van mij mogen ze 3 dagen per week helpen vooral in groendienst en zwerfvuil. De stad kan het niet bolwerken en dat zou een welgekome hulp zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.