Geen categorie

Er is werk, werk, werk*

a woman thinking about a job with the word job over her head - vacature stockfoto's en -beelden

In de periode december 2020 tot en met november 2021, waren er in Turnhout maar liefst 3.800 vacatures, welke rechtstreeks bij VDAB werden gemeld. Om dubbeltellingen te vermijden, beperk ik de informatie ook enkel tot deze vacatures.

De maand november zelf telde 388 vacatures en op het einde van deze maand zijn er in Turnhout nog 584 jobs niet ingevuld. Voor 274 van deze nog openstaande jobs, is géén enkele studievereiste nodig.

Werk-werkloos

Sedert enkele maanden onderscheiden gegevens (Arvastat) van het aantal werkzoekenden, drie groepen, namelijk 1) In bemiddeling; 2) In opleiding of voortraject en 3) Niet-inzetbaar op lange termijn

Een woordje uitleg over deze 3e categorie : werkzoekenden die omwille van bepaalde redenen zoals een gezondheidsproblematiek op dit moment geen arbeidsmarktperspectief hebben. Die redenen moeten eerst aangepakt worden vooraleer iemand er (terug) klaar voor is om in een bemiddelingstraject naar werk te stappen. VDAB laat deze burgers niet los, en pikt de draad terug op van zodra er terug een perspectief is naar werk. Onder andere burgers met de ondersteuningsnood ‘geen persoonlijke dienstverlening mogelijk’ behoren tot deze groep, net als burgers met een niet-inzetbaarheid omwille van bijvoorbeeld bemiddelingsadvies welzijn. Het betreft een groep, waarvoor VDAB niet als eerste aan zet is om de nodige dienstverlening te voorzien

Turnhout

De groep in bemiddeling telt in Turnhout in november 1.430 werkzoekenden. Dat zijn er maar 7 minder dan de vorige maand, ondanks de vele vacatures die nog openstaan. Dit is ook de groep waaruit VDAB kan putten om te verwijzen naar een vacature.

Let op : elke werkzoekende kan en zou uiteraard ook uit eigen beweging moeten solliciteren op eender welke vacature. Niemand moet zitten wachten tot  VDAB een vacatureaanbod doet.

Knelpunten

Die zijn er heel wat. Zo groeit de groep van wie langer dan 1 jaar werkloos is, in november aan met +10 terwijl de groep die langer dan 2 jaar werkloos is, met +6 stijgt. Het aantal laaggeschoolden groeide aan met +18 werklozen.

Niet inzetbaar

Dit betreft in Turnhout een vrij grote groep van 400 mensen. Een cijfer dat, in absolute cijfers, al een gans jaar gelijk blijft. Procentueel betekent dat wel een stijging van 3 % op één jaar.

In een plan armoedebestrijding zou meer mensen duurzaam aan het werk, een absolute prioriteit moeten zijn !! Dat lukt blijkbaar niet zo goed

*vrij naar geef me werk van Walter Grootaers https://www.ultratop.be/nl/song/62332/Walter-Grootaers-Geef-me-werk

Standaard

Een gedachte over “Er is werk, werk, werk*

 1. Jos Snellings zegt:

  En waarom bestaat er dus zo’n grote mismatch?
  Of geen enkele motivatie?
  Werkloosheidsval? Of treedt er misschien een complete malaise op wanneer je langere tijd werkloos bent?
  Gezien het maatschappelijk discours lijkt het me niet makkelijk… we zijn ver verwijderd van ‘le droit à la paresse’…

  Like

Reacties zijn gesloten.