Geen categorie

Halverwege

Boek 'Verkiezingen winnen zonder opkomstplicht' - Exposure

De huidige Turnhoutse bestuursploeg met aan het hoofd Paul Van Miert als burgemeester is  halfweg de legislatuur.

Wellicht waren in Turnhout nogal wat mensen die dachten dat deze ploeg zelfs die drie jaar niet zou halen…

Minder dan naar het realiseren van concrete plannen uit het bestuursakkoord, is deze drie jaar volgens mij vooral tijd en energie gegaan naar masseerwerk. Het samenhouden van de 4 partijen en ervoor te  zorgen dat ze zoveel mogelijk op één lijn staan. En zoals een kinesist niet online kan werken, is dat ook met politiek masseerwerk niet te doen. Dat de corona pandemie ook de lokale politiek, nog steeds, doorkruist, heeft uiteraard ook een negatieve impact, waar het bestuur niet voor verantwoordelijk kan worden gesteld.

Volgende maand, met nieuwjaar, mogen we ons verwachten aan een schepenwissel en zal Els Baeten (NVA) vervangen worden door Stijn Adriaensens, ook een NVA’er.

Ik wens hem alvast een boeiend maar vooral vruchtbaar schepenambt toe.

Als er nu verkiezingen zouden zijn.

In oktober 2024 mogen we naar de stembus trekken om een nieuwe gemeenteraad te verkiezen. En vermits de stemplicht voor deze gemeenteraadsverkiezingen werd afgeschaft is het effectief mogen kiezen. Persoonlijk ben ik tegenstander van hat afschaffen van de stemplicht

Het is maar de vraag of de partijen zoals we die nu kennen, deel uitmakend van de gemeenteraad zich allemaal afzonderlijk aan de kiezer zullen presenteren.

Wellicht komen er één of meerdere kartels tot stand…

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, zou de uitslag naar mijn aanvoelen wel eens de volgende kunnen zijn :

VB = 11 zetels; NVA = 6 zetels; Tim = 4 zetels; Vooruit = 4 zetels; Groen = 3 zetels; CD&V = 3 zetels; Open VLD = 2 zetels en PVDA = 2 zetels

Concreet betekent deze voorspelling dat er, nog los van het al dan niet doorbreken van het cordon, géén meerderheid mogelijk is tussen VB en NVA, samen 17 zetels.

Besturen met 5 partijen ?

Ook de huidige meerderheid van 4 partijen zou met slechts 16 zetels, niet kunnen doorgaan.

Zo zouden we wel eens kunnen afstevenen op een coalitie van 5 partijen, die dan bijna allemaal zetels verliezen…

Maar, drie jaar in de politiek is meer dan een eeuwigheid. Deze coalitie heeft nog een kleine 3 jaar te gaan, vooraleer de kiezer zal kunnen be-oordelen. Wel met de wetenschap dat vanaf juli 2024 nog weinig zal worden gerealiseerd en iedereen al met de verkiezingen in zijne kop zal zitten. Laat ons hopen dat we die jaren kunnen overbruggen zonder al te veel pandemie-perikelen. En dan zien we wel hoe het loopt met de verkiezingen.

Standaard