Geen categorie

Degradatiestraat

Foto : RTV

Dat de Turnhoutse Gasthuisstraat meer en meer een degradatiestraat* is geworden, heeft wellicht niet zomaar een éénduidige oorzaak. De straat –hiermee bedoel ik het wegdek- is al enige jaren in verval. Maar de steeds toenemende leegstand is niet enkel het gevolg van een slecht wegdek. Daar spelen ook heel wat andere factoren in mee. Zo is de beslissing van ZARA om in Turnhout te sluiten (en die vorige week ook al hun winkel in Mechelen hebben gesloten) erop gericht om naar grotere entiteiten te gaan.

*Om te beginnen het gegeven dat de retail het al enkele jaren heel moeilijk heeft en niet enkel in Turnhout of België, maar in heel Europa.

*Het gewijzigde koopgedrag. Zo is de online verkoop al enige jaren aan een opgang bezig. De lockdowns ingevolge de pandemie gaven die verkoop een extra boost, al zou die opnieuw aan het afnemen zijn. Los van die online verkoop hebben de sluitingen van niet-essentiële winkels en het feit dat er een hele periode maar door één enkel persoon kon worden geshopt, zeker ook voor een ravage gezorgd.

*de ontwikkeling van het winkelpark XXL langs de Steenweg Op Gierle, heeft als gevolg dat er steeds minder shoppers naar het centrum van Turnhout zijn gekomen. Ook de fel en snel toegenomen vervreemding van onze stad is voor steeds meer mensen een reden om hier weg te blijven.

*Het Turnova-project èn de druk om daar zoveel mogelijk winkelruimte ingevuld te krijgen heeft als gevolg dat een aantal publiekstrekkers uit de Gasthuisstraat en onmiddellijke omgeving zijn weggehaald. Zo wat schoenen Van Haeren betreft, de vestiging van AS Adventure op de Merodelei, de kantoren en geldautomaat van de Fortis-bank, de Damart winkel en nu ook nog de Goed apotheek. Op een afstand van amper 100 meter krijg je nu zelfs 3 apotheken bij mekaar. Of Goed door zich op Turnova te vestigen ook maar één doosje dafalgan meer zal verkopen ? Ik vraag met me af.

Ik vraag me ook, meer dan ooit, af hoe ik de steeds voorgehouden complementariteit die het Turnova-project zou bieden aan hèt winkelkerngebied van Turnhout, moet begrijpen, want in plaats van die complementariteit zie ik enkel een leegloop om Turnova voller te laten lopen…

Maar wie weet zijn er toch nog lichtpuntjes, zoals de experten waarmee de stad zich laat omringen, de huurcorrectie die voor de winkelpanden zou worden toegepast en het gegeven dat Jumbo heeft bekend gemaakt dat er géén vestiging van Jumbo zou komen op deze plaats (Hema) in Turnhout maar daardoor andere plaatsen, toch niet heeft uitgesloten.

Standaard