Geen categorie

De kakofonie van de pandemie

Nieuws, Dagelijkse Krant, Druk Op, Kranten, Informatie

Media, ze maken ons zo zot meneer *

Het is bijna niet meer te doen om nu eigenlijk echt te weten war er allemaal gaande is en wie wat zegt over besmettingen, gevolgen voor de zorg enzovoort. Zelf kan ik enkel maar concluderen dat de huidige problemen terug te brengen zijn tot twee bepalende factoren. En dat is aan de ene kant de overmatige aanwezigheid van niet-gevaccineerden in ziekenhuis- en IC bedden. En aan de andere kant een groot tekort aan personeel.

Een bloemlezing van wat er vandaag zoal te lezen valt, ook wat tegenstrijdigheden betreft…

Persbriefing crisiscentrum: “Dankzij vaccins is vierde golf qua hospitalisaties en overlijdens niet te vergelijken met vorige golven” HLN 12/11

Dominique Benoit, diensthoofd intensieve zorg UZ Gent

  “We kijken met lede ogen naar de stijgende cijfers. We weten wat eraan komt, dus we passen ons aan, maar deze vierde golf is zwaarder dan alle andere – het begin van de eerste golf even niet meegerekend”  12/11

Het waarom deze 4e golf zwaarder is, heeft voornamelijk te maken met tekort aan personeel… opnieuw Dominique Benoit, diensthoofd intensieve zorg UZ Gent

“Er liggen hier gevaccineerde covidpatiënten, er liggen hier ongevaccineerde covidpatiënten, er liggen hier tal van andere patiënten: het is van alles tegelijk, terwijl we minder personeel dan voordien hebben. Heel wat mensen vallen uit: personeel dat in quarantaine moet, personeel dat hard gewerkt heeft tijdens de vorige golven en nu een burn-out heeft, en zelfs personeel dat er gewoon mee ophoudt. Vooral verpleegkundigen hebben nu het gevoel dat deze vierde golf de druppel is die de emmer doet overlopen. Deze golf had je kunnen voorkomen mocht iedereen gevaccineerd zijn. Helaas is een kwart (van de totale bevolking; red.) dat niet en bezetten zij de helft van de covidbedden. Dat is niet alleen enorm frustrerend voor ons maar vooral voor patiënten met andere aandoeningen die hun zorg uitgesteld zien. Zij zijn hier de dupe van.”

Er is nog voldoende plaats in de Gentse ziekenhuizen om coronapatiënten op te vangen, zo blijkt uit een rondvraag. Voorlopig wordt in geen van de vier ziekenhuizen gewone zorg uitgesteld. Maar alle ziekenhuizen zien het aantal coronagevallen wel stijgen. In het AZ Jan Palfijn zijn alle Covid-bedden ingenomen, waardoor opschalen daar niet meer kan. De reden: personeelstekort. Hln 12/11

Opnieuw naar een lockdown? Over één zaak is iedereen in de zorgsector het eens tijdens vierde golf: “Met huidige regels komen we er niet” HLN 12/11/2021  Geert Molenberghs in HLN  12/11 “Met de huidige maatregelen lijkt het ons niet te lukken om de cijfers te doen dalen. Een stevige stap terugzetten, zoals in Nederland geadviseerd wordt”

Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen : “De sector heeft al voldoende inspanningen gedaan. En nogmaals: ik vind het CST geen zaligmakende oplossing, maar het is wel een manier om te ondernemen zoals we dat wensen. Laat ons dat zo verder doen. De situatie in Vlaanderen is heel anders dan in Nederland. Om hier de maatregelen draconisch te veranderen, daar ben ik het niet mee eens. HLN 12/11

240.000. Dat astronomisch hoge getal wordt genoemd als gevraagd wordt naar het aantal bezoekers op het Lichtfestival op donderdagavond. Dat zijn er meer dan op een drukke Gentse Feestenavond, en bovendien veel meer geconcentreerd.

Overrompeling op tweede avond Lichtfestival (Gent)  : “We moeten ons ernstig de vraag stellen of zo’n evenementen nog kunnen doorgaan”, zegt prof. Molenberghs HLN 12/11

In hetzelfde artikel zegt viroloog Van Ranst “Ik maak me geen zorgen om evenementen die buiten plaatsvinden”, zei viroloog Marc Van Ranst in een reactie aan onze redactie. “Het merendeel van de mensen had ook flink een mondmasker op.

Antwoord van de stad Gent : Lichtfestival gaat gewoon door zoals voorzien. “Extra oproep om mondmasker te dragen, en extra monitoring”

*vrij naar : ‘Meisjes, ze maken ons zo zot meneer’  (Raymond Van Het Groenewoud)

Standaard