Geen categorie

Doordenken

Haulage trucks drive towards Calais, France, on the European E40 route highway in Gistel, Belgium, on Tuesday, Nov. 24, 2020. European Commission...

Het is dezer dagen al klimaat wat de klok slaat. Zo wil de Vlaamse regering dat we op  niet al te lange termijn -vanaf 2029- enkel nog nieuwe elektrische wagens kunnen kopen. Voor de bedrijfswagens (ruim 300.000) is zelfs voorzien dat deze vanaf 2026 broeikasvrij moeten zijn. Los daarvan is er blijkbaar een open klimaatoorlog bezig tussen federale Tine en Vlaamse Zuhal

Verder doordenken is nodig

Maar is één en ander wel voldoende doordacht ? Zo was ik zondagnamiddag enkele uren in Merksplas. Gezien de strategische plaats waar ik zat kon ik vaststellen dat er veel auto’s passeerden met een Oost-Europese nummerplaat. Hoofdzakelijk van Roemeense makelij. Globaal gaat het toch zeker wel om 10 à 15% van de wagens die voorbij kwamen.

Nu mag dat op zich niet verwonderen want er wonen in Turnhout en omgeving, 6.714 Oost-Europeanen, afkomstig uit een EU land en nog eens 2.416 inwoners uit een niet-EU maar ook wel een Oost-Europees land.

Wacht eens, het moet ons juist wel verwonderen. Want als zij in België gedomicilieerd zijn, mogen ze NIET langer met een buitenlandse nummerplaat rijden en dienen ze zich in te schrijven bij de D.I.V. https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen

Tenzij al die auto’s die met een Oost-Europese nummerplaat rondrijden, gewoon seizoenarbeiders zijn die permanent pendelen tussen België en hun land -wat gezien hun aantal erg onwaarschijnlijk is- toont dit aan dat de controle op het oneigenlijk en onwettelijk gebruik van een buitenlandse nummerplaat, zo goed als onbestaande is ! https://wolput.com/2021/10/21/de-pest-van-de-step/

Ondertussen zijn er dus wellicht enkele duizenden auto’s die in de Noorderkempen rondtoeren, die niet onderworpen zijn aan de (jaarlijkse) technische controle en onze omgevingslucht naar hartelust mogen vervuilen…

Transitland

Dat België een doorvoerland is voor drugs is al lang geen geheim meer. Maar ons land is vooral een doorvoerland wat betreft goederentransport. Dat merk je zeker als je in Turnhout de E34 neemt richting Antwerpen. Als je op de linkerrijstrook komt ga je een muur van vrachtwagens voorbij, waarvan minstens 90% een buitenlandse nummerplaat heeft. De aanwezigheid van onze havens is daaraan niet vreemd.

Antwerpen heeft dan we een LEZ in de binnenstad, maar dagelijks brommen duizenden vrachtwagens over de Antwerpse ring of staan er -ook alweer dagelijks- in de file hun uitlaatgassen te verspreiden.

Als je dan ook nog eens in rekening brengt, wat de extra uitstoot zal zijn (van bvb gascentrales) om de nodige elektriciteit te leveren voor al die elektrische wagens…

Dan moeten we ons toch afvragen wat de nettowinst voor het klimaat van en in ons land zal zijn op termijn…

Iemand die dat kan en wil berekenen ?!

Standaard

9 gedachtes over “Doordenken

 1. briers ghislain zegt:

  je kan dit berekenen . maar of de leugenaars/ecofashisten willen dat dit berekend word is nog een andere vraag . De professor die dat probeert , riskeert ook in het Brokkenstraatje terecht te komen .

  Like

 2. Jan zegt:

  75% van de klimaatproblemen worden veroorzaakt door industrie en landbouw. Logisch gezien zou je dan de maatregels focussen op die sectoren ipv op de burgers.

  Maar CD&V wil de boeren niet tegen de haren indtrijken en voor N-VA geldt hetzelfde voor de bedrijven. Dus pakken ze de burgers in hun portemonnee om die andere 25% te verminderen. Vraag is hoe veel die gaat zakken? Naar 15%, 10% of slechts 20%. Peanuts dus en to much to little van onze Vlaamse leiders.

  Like

  • Heb jij weet van maatregelen die de federale regering neemt om de industrie aan te pakken ?? En hoe/waar zie jij dan de rol van Open VLD in deze ? Toch de derde partner in de Vlaamse regering. ? Want de zaken die nu in de pijplijn zitten wat autogebruik betreft en het idee van toch rekeningrijden in te voeren komt wel van die kant, toch ?!

   Like

 3. briers ghislain zegt:

  De landbouw zorgt voor 99,9 % van ons voedsel / als je graag verhongert in misschien iets properdere lucht , mij goed . Ik eet liever .

  Like

 4. Jan zegt:

  Op vrijdag 29 november 2019 keurde de federale ministerraad de federale bijdrage aan het NEKP goed, met het oog op een opname in het definitief geïntegreerd Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

  Like

 5. Beste Dré, er is niets nieuws onder de zon. De liberaal groene regering in Nederland heeft eenzelfde besluit al een jaar of 2 geleden genomen voor dat kikkerland. De gasvelden in Groningen mogen niets meer produceren, nieuwe gebouwen mogen niet meer op aardgas aangesloten zijn en bestaande woningen moeten klimaatneutraal worden. Uiteraard ook zonder gas. Vanaf 1.1.2030 mogen alleen nog elektrisch aangedreven auto’s verkocht worden. U legt nu exact de vinger op de juiste plekken. 1) Waar gaat al die alternatieve energie vandaan komen? 2) Wat met voertuigen uit landen waar nog altijd benzine, diesel en LPG verkocht wordt. Experts hebben inmiddels uitgerekend dat de groene plannen volstrekt onhaalbaar en onbetaalbaar zijn. Datzelfde zal ongetwijfeld voor Vlaanderen gelden. Sterker nog: hier in Duitsland worden nieuwe elektriciteit-centrales gebouwd om in de stroombehoefte te voorzien. Deze centrales worden gestookt met… jawel, zwaar vervuilende bruinkool. Om écht iets aan de klimaathype te doen zal men aan waterstof moeten denken. Maar ja, dat levert minder geld op voor de energiesector én dus de regeringen… Groeten uit het Sauerland.

  Like

Reacties zijn gesloten.