Geen categorie

Getuige zijn van

Vechtpartij tussen scholieren in drukke winkelstraat: politie is onderzoek  gestart | Foto | hln.be
Foto : HLN

Op RTV doet de moeder van een 13-jarige jongen uit Retie volgende oproep: “Als je getuige bent van zinloos geweld of zware pesterijen, grijp dan in.” Haar zoon werd afgelopen donderdag in Turnhout geslagen en bedreigd met een nepwapen nadat hij op weg was naar huis. De 2 daders, ook nog tieners, zijn opgepakt en moeten voor de jeugdrechter verschijnen.

https://www.rtv.be/artikels/zinloos-geweld-op-13-jarige-grijp-als-je-getuige-bent-a105225

Net als ikzelf zullen velen bij deze terechte oproep reageren van : uiteraard moet je dan ingrijpen… Maar als je er wat langer over nadenkt kom je toch tot de vraag : ja oké, maar wat betekent dat dan, ingrijpen ? Is dat onmiddellijk 101 bellen ? Is dat de vechtende partijen proberen te scheiden ? En hoe groot is het risico dat je zelf een slag krijgt met zware gevolgen, zoals deze man uit Westerlo ? https://www.gva.be/cnt/dmf20211024_97399429

Net zo goed krijg je een mes in je lijf gestoken, want het is toch opvallend hoeveel steekincidenten er zich de laatste tijd voordoen, zoals recent in Mechelen. https://www.gva.be/cnt/dmf20211024_96653763

Mezelf kennende denk ik niet te kunnen zwijgen als ik zou zien dat iemand of een groep iemand anders aan het aftuigen is, want dat is een kwestie van adrenaline. Maar voor je het zelf beseft ben je plots betrokken partij en kan je door de politie worden beschouwd als mededader…als je tenminste nog in staat bent een verklaring af te leggen.

Misschien zijn er wel goede tips over hoe je te gedragen en hoe ver je best -niet- kan gaan in dergelijke situaties. In verneem ze dan graag !

Standaard

Een gedachte over “Getuige zijn van

Reacties zijn gesloten.