Geen categorie

Neutraal en objectief ?

De Standaard, De Morgen en de Gravensteengroep | Apache

Een papieren krant heb ik al meerdere jaren niet meer. Maar wel een digitaal abonnement op Het laatste Nieuws (volledig), Gazet Van Antwerpen (volledig) en De Tijd, ook volledig. Verder een abonnement, beperkt tot wat op de website verschijnt van De Morgen en De Standaard. Ook de artikels achter een betaalmuur.

Daarnaast ben ik ook geabonneerd op Doorbraak en ja, zelfs op ‘tScheldt en krijg ik minstens één keer per week de vraag of een voorstel om ook een abonnement te nemen op Apache. Maar die boot houd ik vooralsnog af.

Ik vertel u dit allemaal om te zeggen dat géén enkele van al deze publicaties echt neutraal en objectief is. Al leunt De Tijd daar wel heel dicht bij aan.

Bovendien zijn journalisten perfect inwisselbaar van de ene naar de andere krant.

Als voorbeeld neem ik Koen Vidal. Tot voor enkele tijd chef buitenland bij De Morgen. In die hoedanigheid schreef hij heel wat bij mekaar over vluchtelingen van over de hele wereld.

En al die vluchtelingen zou hij het liefst van al, in onze Vlaamse nek hebben gedraaid.

Wisselen van redactie als van onderbroek

Maar heden ten dage is diezelfde Koen Vidal werkzaam als chef buitenland… bij De Standaard.  Voor de minder jonge lezers van mijn blog : DS is de krant die jaren geleden -in 1999- afstand hebben genomen van hun baseline AVV-VVK, wat stond voor : Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus. Een bekende leuze ook uit de Vlaamse beweging. Wie de geschiedenis van DS erop naleest, zal vaststellen dat deze krant ‘ooit’ vooral gericht was op het Katholieke Vlaanderen en zelfs aanzien werd als de spreekbuis van CVP (nu CD&V) mandatarissen en ministers. https://www.standaard.be/over

Het kan verkeren zo zei Bredero. De voorbije jaren profileerde DS zich steeds meer als Vlamingenhaters en verketteren zij zowat dagelijks de Vlaamse regering, maar vooral Jan Jambon (NVA)

Maar terug naar Koen Vidal. Op 25/9 ll publiceerde DS een interview van Vidal met John Nkengasong de man die 1,2 miljard Afrikanen moet vaccineren

Al in de kop van dit artikel krijgen wij en de andere rijke Westerse landen een veeg uit de pan, als er te lezen staat : Dat rijke landen blijven aarzelen om die vaccins te delen, verbijstert hem elke dag meer. Wij zien onze geliefden sterven, en dat maakt ons woedend.’

Afrikaanse landen willen onze vaccins niet

Het is duidelijk dat Vidal  nog steeds dezelfde stijl hanteert zoals in De Morgen, namelijk de  Vlamingen een schuldgevoel willen aanpraten. https://www.standaard.be/cnt/dmf20210924_97756200

Hij had echter beter eerst eens de berichtgeving van de VRT gelezen, die 2 dagen voordien op hun website laten weten dat : Volgens premier Alexander De Croo weigeren sommige landen in Afrika coronavaccins die ze vanuit België gratis zouden toegestuurd krijgen. De bereidheid om zich te laten vaccineren is niet zeer groot en dat is een probleem, vindt hij. En ook nog :

Zoals premier De Croo aanhaalt, bestaat in sommige Afrikaanse landen veel wantrouwen tegenover vaccins uit het buitenland. Dat wordt vooral aangewakkerd via sociale media. Elders geeft men de voorkeur aan traditionele medicijnen of zijn er religieuze bezwarenhttps://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/23/sommige-afrikaanse-landen-aanvaarden-c

Koen Vidal en DS objectief ? mon oeil! (maak dat de kat wijs)

Standaard