Geen categorie

Ieder zijn hymne, zijn vlag èn zijn mes

Onrust over toename steekincidenten: 'Het is tijd voor actie tegen  messentrekkers' | Foto | AD.nl

De grote diversiteit die Turnhout uitstraalt verklaart zich ook we wat in het verkeer en verkeersgedrag.

Zo was ik maandagavond met de auto in de Schorvoortstraat, toen er een pizza-koerier met erg hoge snelheid uit de Dopheidestraat kwam gebrommerd.

Voorrang nemen…maar ook geven

De man had en nam gezwind zijn voorrang van rechts. Ik maakte hem echter met een gebaar duidelijk dat hij beter wel wat rustiger kon rijden. Maar duidelijk een persoon die dat niet apprecieerde. Hij keerde dan ook snel zijn brommer en kwam mij achterna gereden.

Hij riep me toe dat hij wel voorrang van rechts had…maar dat hij in zijn overmatige snelheid geen rekening had gehouden met een fietser…die ten opzichte van hem OOK voorrang van rechts had, was hem blijkbaar ontgaan…Tja…het lijkt wel erg op het verhaal van wel rechten maar géén plichten.

Vreemde  nummerplaten en steppers

Een ander fenomeen wat ik steeds meer en meer vaststel is dat auto’s zich geheel verkeerd parkeren. Tegen de rijrichting in plaats van met de rijrichting mee…Bijna altjjd auto’s met gele of Oost-Europese  nummerplaten.

Veelal gaat het dan ook nog eens over personen die WEL in Turnhout gedomicilieerd zijn, maar het vertikken van een Belgische nummerplaat aan te vragen. Vooral ook omdat ze gefaciliteerd worden door hen een gratis bewonersparkeerkaart te geven.

Waar zich ook steeds meer problemen stellen zijn de steppers die ook al te vaak met overmatige snelheid onze stoepen en voetgangers teisteren. Bovendien zijn er steeds meer die van hun step een meer-personen-vervoersmiddel  maken. Met twee op de step is ook almaar minder een uitzondering.

Mijn indruk en gevoel dat het meestal steppers zijn van vreemde herkomst zijn…kan verkeerd zijn, maar ik denk het niet.

Als een warm mes door boter

Net als in Nederland heeft ook ons land -vooral Vlaanderen- steeds meet te maken met steekincidenten. De voorbije week zelfs twee met dodelijke afloop. In 2019. Al in 2018 registreerden politie en gerecht een recordaantal steekincidenten in ons land. In totaal liepen 657 slachtoffers steekwonden op, dat zijn er meer dan in de voorgaande jaren. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191217_04771478

Iemand niet of ‘verkeerd’ aankijken lijkt al voldoende om een mes in je lijf te krijgen. https://www.gva.be/cnt/dmf20210929_93452054

Ondertussen werd, ook al maandagavond, een trein in Sint Niklaas on truimd wegens vechtpartij tussen minderfjarigen  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/29/trein-volledig-ontruimd-na-vechtpartij-tussen-reizigers-in-sint/

In wat voor samenleving zijn we toch terecht gekomen ?!

Standaard