Geen categorie

Meester Prikkebeen *

Huurmoordenaar, Spuit, Injectie, Dodelijk, Naald

In een blog over het aantal vaccinaties in Turnhout, zou als titel Meester Prikindearm beter staan. Maar dat stemt dan weer niet overeen met de hit van Boudewijn De Groot.

Wat zeggen de laatst gekende cijfers inzake het aantal vaccinaties in de hoofdstad van de Kempen, namelijk Turnhout ?

*In de eerstelijnszone Kempenland (10 gemeenten) gaat enkel Baarle-Hertog (73,6%) onze stad (74,5%) vooraf, wat de laagste vaccinatiecijfers -volledige gevaccineerden- van de gehele bevolking betreft.

*In totaal zijn in Turnhout momenteel 34.176 van de 45.874 inwoners volledig ingeënt. 31.827 van hen zijn +18 jaar. Het totale aantal +18 jarigen in Turnhout = 36.572.  4.745 volwassenen zijn dus nog niet volledig beschermd, wat het vaccineren betreft. (=13%)

*Op 31/8 ll, waren 31.093 volwassenen volledig gevaccineerd. Sinds die dag zijn er 734 volwassenen bijkomend gevaccineerd of zowat 32 per kalenderdag.  In diezelfde periode was er ook 7 keer een mobiel vaccinatieteam op pad in (voornamelijk het centrum van) Turnhout. Je mag veronderstellen dat dit niet zo’n erg groot succes is geweest, wat ik ook wel had verwacht.

*de groep van de 12 tot 17 jarigen, volgens het demografisch rapport van Turnhout, 2.841 jongeren groot, zijn ondertussen 2.349 jongeren volledig gevaccineerd, goed voor meer dan 82%.

Turnhout en stadsregio

*In de gemeenten van de stadsregio zijn respectievelijk 15.082 personen in Beerse; 11.403 in Oud-Turnhout en 9.497 personen in Vosselaar volledig gevaccineerd. Totaal dus 35.982 op een bevolking van 43.838 inwoners, in procenten uitgedrukt is dat 82,07 %, gemiddeld, waar Turnhout op dit ogenblik slechts 74,49% scoort.

*Met Hoogstraten (75,8%) en Ravels (76,6%) telt de eerstelijnszone Kempenland nog twee gemeenten (Naast Baarle-hertog en Turnhout) die een lager % van volledig gevaccineerden tellen, ruim onder de 80%. Een niveau waar ook Arendonk, met 80,4% maar juist boven zit.

In al deze gemeenten wonen nogal wat inwoners van Nederlandse herkomst of die alleszins die nationaliteit hebben. Nederlanders staan wel wat sceptischer tegenover vaccinaties dan Vlamingen. Ook dat is mogelijk een reden van die lagere vaccinatiegraad.

Hoe dan ook, in alle gemeenten van de eerstelijnszone Kempenland scoren we een heel pak hoger dan Wallonië, met 67,18%, Brussel met slechts 51,31% en de Oostkantons met 62,71%

En dat is een pluim die zowel de inwoners als de verantwoordelijken en vooral de vele vrijwilligers op hun hoed mogen steken.

Waar ik voor mezelf al heb uitgemaakt niet meer in Brussel te willen komen, kan ik in de Kempen overal met een gerust(er) gemoed een terrasje doen !

* https://www.youtube.com/watch?v=nZQNJhIrqOI

Standaard