Geen categorie

Turnova, comment ça va ?

Q-Lite maakt ledscherm voor ingang Turnova - Het Nieuwsblad Mobile
Foto : het Nieuwsblad RR

Het is nu bijna 20 jaar geleden dat de stad Turnhout een samenwerkingsakkoord heeft gesloten met de Heeren-group. We schrijven het jaar 2004, jaar waarin het Turnova project in een PPS formule (privaat-publieke samenwerking) in de steigers werd gezet.

En zo kon worden gestart met het uittekenen van een groots opgezet woon- en shoppinggebeuren. De inbreng van de stad zou voornamelijk bestaan uit het bouwen van de Kunstencampus, de renovatie van de oude kantoorgebouwen van Brepols en een inbreng in de parking.

20 jaar later

In die jaren veranderde er heel wat aan de aanvankelijke plannen. Zo werd het aantal m² winkelruimte enkele keren ingekrompen en ontstond ook de idee van het bouwen van een hoge woontoren. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20131217_00893229

De retailsector kreeg, in heel Europa trouwens, flinke klappen en de steden kregen steeds meer te maken met winkelleegstand.

Maar ook de Heeren-group zelf wedde op meerdere paarden tegelijk en openden in april 2012 het XXL winkelpark langs de Steenweg Op Gierle. https://www.nieuwsblad.be/cnt/lg3oeqro

Ook de bevolking van Turnhout onderging sinds 2004 een -letterlijke- gedaanteverandering. 5.000 Belgen verlieten de stad en zochten andere oorden op. Ondertussen groeide het aantal inwoners van vreemde herkomst van 5.783 naar 15.828 inwoners. Dit bracht niet alleen meer kleur en diversiteit naar onze stad, maar helaas ook meer armoede, zoals je eerder al in deze blog kon lezen https://wolput.com/2021/09/06/dicht-bij-mekaar/

Officiële start gemist

In maart 2020 was een grootste officiële opening voorzien van -vooral- het winkelgebeuren in Turnova. Helaas werd aan de vooravond hiervan beslist dat ons land in een lockdown zou gaan wegens het ondertussen gekende beestje.

En in het najaar werd dat kunstje nog eens herhaald. Een gebeurtenis die niemand kon voorzien en die voor zowel horeca als de retailsector zware gevolgen had. De e-commerce nam daardoor een superhoge vlucht die nog een tijd zal aanhouden.

En nu ?

Regelmatig lees ik op sociale media, dat mensen klagen over een vuile omgeving, zich na het sluiten van de winkels niet veilig voelen enz…

Sociale media zijn verduldig dus baseer ik me maar op mijn eigen waarnemingen. Zo stel ik elke keer als ik op de site kom vast, dat vooral de centrale ruimte rond de ingang van Action en AH er vuil en rommelig bijligt. Ook en vooral door de wirwar van fietsers en bromfietsers. Deze middag waren alle banken gevuld met scholieren en her en der zaten er ook groepjes op de grond.

Ik stel ook vast dat de parking niet erg intens wordt gebruikt en zie ook dat in de winkels die ik passeer het aantal (kandidaat) kopers mekaar er niet voor de voeten loopt.

En aan de ingang langs de kant van de markt is het vaak ook een vuil en vettig aanzicht…anders kijk je maar eens naar de trap van de ingang van het vroegere -historische- Post-gebouw ! (zie foto) Ook al deze middag telde ik aan de ingang van Turnova, naast KFC meer dan 20 fietsen en bromfietsen en nam een groep verzamelde jongeren dan ook nog eens ruim de helft van de ingang in.

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis

Zal de boost nog komen

Dè hamvraag voor mij is de volgende : is Turnova op dit ogenblik dè boost die werd vooropgesteld voor het shoppen in onze stad. Of is enkel een nog grotere leegstand in het winkelcentrum het resultaat ? Trekt Turnova shopping volk aan van buiten de stad en zo ja in welke mate. Heeft Turnova een meerwaarde voor de horeca in het centrum van onze stad ?

Of is het allemaal nog te vroeg om deze vragen te stellen

Standaard