Geen categorie

Een schijt je rijk regering

Ik heb vroeger wel enkele keren meegedaan aan een schijt je rijk (gok) wedstrijd. Op meerdere plaatsen in de mooie, landelijke Kempen. Dergelijke wedstijd komt er op neer dat een wei/veld werd ingedeeld in kavels van 1m². Je kon dan één of meer van die kavels kopen. Op een bepaald uur werd een koe losgelaten op deze wei. De koper van de kavel waarop ze haar vlaai liet vallen was de winnaar van de wedstrijd. (zie reglement : https://sportingvremde.be/wp-content/uploads/2016/02/schijt-je-rijk-reglement.pdf )

Cijferwonder Coens (CD&V)

Ik moest hieraan denken toen ik in De Standaard de factcheck bekeek van de stelling van CD&V voorzitter Coens. Deze beweerde immers op het voka-debat, dat de meeropbrengst -voor belastingen en sociale zekerheid- van 100.000 gecreëerde jobs 3,5 miljard euro, 35.OOO€ per job, zou bedragen.

Econoom Stijn Van Houtven (KU Leuven) js echter van mening dat Coens van een veel te optimistisch scenario vertrekt wat betreft de lonen die in die jobs zullen worden betaald.

In een veel realistischer scenario zou volgens deze econoom de opbrengst beperkt zijn tot 18.000 €/bijkomende job. https://www.standaard.be/cnt/dmf20210908_97572024

Ook goed om weten is het Zorgpersoneelsfonds, 4.500 extra voltijdse ­banen in de zorgsector opleverde, maar 58.000 euro­ per baan kostte.

Alles hangt samen met hallucinante doelstelling

Daarmee toont Coens wel aan wat het fundamentele probleem is van deze Vivaldi regering. Zij rekenen zich rijk en dat begint al met de ambitie om de werkzaamheidsgraad in België op te trekken tot 80% tegen 2030.

Misschien dat dit kan lukken voor Vlaanderen waar vandaag deze werkzaamheidsgraad al 75,1% bedraagt. Maar in Wallonië, met 64% en Brussel met slechts 62 % is die 80 % doelstelling, absoluut hallucinant te noemen. Dat België een wzheidsgraad van net boven de 70% heeft, is dus uitsluitend te danken aan Vlaanderen !

PS minister van pensioenen Karine Lalieux, hangt de (on)betaalbaarheid van haar pensioenplannen ook al op aan die werkzaamheidsgraad van 80% in 2030.

En die andere PS minister van tewerkstelling, Dermagne organiseerde een heuse tewerkstellingsconferentie, ook al met het oog op die 80%. Maar voorlopig heeft die olifant zelfs nog géén muis gebaard, want hij gaat het najaar gebruiken om nog verder overleg te houden.

Ook het opstellen van een begroting en de evolutie naar een begroting in evenwicht zal worden opgesteld in het perspectief van die flink hogere werkzaamheidsgraad.

Volgens econoom Stijn Baert lijdt Wallonië aan de ‘Hollandse ziekte’. “Als een bepaalde sector in de economie het goed doet, kan dat soms ten koste zijn van een andere sector”, legt hij uit. “Ik zie in heel veel problematieken dat Wallonië een beetje blijft zitten en niet de nodige hervormingen doorvoert, omdat het Vlaanderen heeft. Daar heeft men die welvaart en van daaruit kunnen middelen doorstromen. Men blijft aanmodderen en dat heeft gevolgen voor de welvaart van Wallonië.” https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/03/_wallonie-blijft-zitten-en-voert-niet-de-nodige-hervormingen-doo/

Gezien het overwicht van de linkse, Waalse socialisten en groenen (Ecolo) in deze regering meen ik dat je kan stellen dat gans de federale regering heel veel last heeft van die Hollandse ziekte.

Vanaf nu noem ik het de schijt je rijk ziekte van deze reken je rijk regering !

Standaard