Geen categorie

Turnhout een slangenkuil ?

Het was een striemend bericht op Facebook Een vader klaagt erin aan dat zijn 14-jarig kind wordt belaagd, bedreigd, vernederd en fysiek aangevallen aan het station in Turnhout en voorbijgangers  zijn hulpgeroep negeren.

Enkele dagen later kondigde Burgemeester Paul Van Miert aan, dat hij een onderzoek wil openen naar mogelijk homofoob geweld. https://www.gva.be/cnt/dmf20210728_93769485

De reacties daarop stromen binnen waaruit blijkt dat meerdere mensen in Turnhout al slachtoffer waren van dergelijk geweld, zowel fysiek als verbaal.

Maar ook andere zaken worden gemeld zoals aanhoudende vechtpartijen, belagingen, diefstallen enzovoort. Het lijkt er sterk op dat onze stad is verworden tot een slangenkuil en vechtersbazen-arena.

Nu zijn de sociale media, net als papier trouwens, nogal verduldig. Daarom neem ik er even de criminaliteitscijfers bij. De laatste gepubliceerde zijn die van 2020. Bij een eerste blik blijkt dat er zowat 500 misdrijven (4.513) meer zijn vastgesteld dan in 2019 (4034) Maar, zo blijkt, in deze cijfers zijn bijna 1.000 (992) corona pv’s opgenomen. Als ik die eruit filter, zijn er merkelijk heel wat minder misdrijven gepleegd.

En dat is voor het coronajaar 2020 met algemene en andere lockdowns, avondklok enz. … overal het geval.

Minder corona is meer misdaad

Maar zelf heb ik ook de onmiskenbare indruk -op basis van wat ik allemaal in de pers lees- dat sinds het afschaffen van die avondklok, het aantal diefstallen, geweldsdelicten enz. opnieuw in de lift zitten. Zo bijvoorbeeld diverse inbraken in garageboxen…

Plaatsverboden

Om vechtersbazen tot andere in zichten te brengen, maakt de Burgemeester gebruik van plaatsverboden. Ook zou hij in gesprek gaan met de Burgemeester van Tilburg, omdat nogal wat vechtersbazen van hieruit naar Turnhout komen om de zaken overhoop te zetten.

Harde(re) actie

Wat mij betreft is het ogenblik aangebroken om in Turnhout over te gaan tot een absolute nul-tolerantie, voor een periode die nodig is om van onze stad een leefbare, veilige, aangename stad te maken. ALLE inwoners èn bezoekers hebben daar recht op. Ongeacht van waar ze ook afkomstig mogen zijn.

Daarbij moet het hoofd van de politie, Burgemeester Van Miert kunnen rekenen op de onvoorwaardelijke steun van ALLE coalitiepartners, de politie èn het parket.

Er is dan ook nood aan een dringend stedelijk veiligheidsplan waarbij de prioriteiten worden bepaald, waarbij ook de modus operandi zal worden bepaald en waarbij de nodige (politie) mensen kunnen worden ingezet om, in samenspraak met het parket die nul-tolerantie ook uitvoerbaar te maken.

Geneuzel en getreuzel terzake is meer dan ooit uit den boze.

Standaard

Een gedachte over “Turnhout een slangenkuil ?

Reacties zijn gesloten.