Geen categorie

Een uitsmijterke

De Uitsmijter - foto van RonSchellekens - Zoom.nl

Op de valreep van de maand juli geef ik je nog even een update over de vaccinatiecijfers in onze stad, Turnhout.

De cijfers van de volledig gevaccineerde Turnhoutenaren (+18 jaar) blijven zowel in de stadsregio als in het lijstje van de 13 Vlaamse centrumsteden aan de (te) lage kant. Antwerpen (65,77%) Mechelen (68,39%) gaan Turnhout vooraf in het lijstje van centrumsteden met de laagste vaccinatiegraad.

Concreet gaat het in Turnhout om 70,58%, of 25.814 personen. Oud-Turnhout telt 78,99%; Beerse 80,08% en Vosselaar zelfs 81,61%.

Als Turnhout een vaccinatiegraad wil bereiken van slechts 80% volledig gevaccineerde volwassenen (wat eigenlijk gezien de diverse varianten niet genoeg is) moeten er nog minstens 4.000 +18 jarigen een 2e spuitje gaan halen. Bovendien zullen volgende week, maar 377.466 vaccinaties beschikbaar zijn voor gans Vlaanderen (het laagste aantal sinds ettelijke weken) waarvan 261.047 voor een tweede prik… Er zijn in Vlaanderen bijna 100 vaccinatiecentra.

Meermaals reeds heb ik in mijn blogs aangedrongen op de nodige actie in onze stad om bepaalde doelgroepen beter te bereiken en te overtuigen.

Want het probleem van niet opdagen voor een tweede prik is al lange tijd gekend. Zo blijkt uit een persmededeling op VRT nws van 11 juni ll. Waarin staat te lezen : In de vaccinatiecentra van Turnhout en Weelde merken ze dat er minder mensen komen opdagen voor hun tweede prik van het coronavaccin. Het lokale bestuur maakt zich daar zorgen over https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/06/11/vaccinatiecentra-tweede-prik/

Zich zorgen maken ? Alleszins niet sinds 11 juni tot nu, einde juli. Dat is althans wat ik kan besluiten uit een erg recent interview met de Turnhoutse schepen van zorg, Luc Op De Beeck, op Radio TOS.

Hierin zegt hij ondermeer : we gaan NU bekijken of wij géén extra actie moeten ondernemen naar bepaalde buurten en wijken. Ook bekijken we of we niet folders moeten aanmaken in meerdere talen. We kunnen heel fijn bepalen waar er zich problemen stellen. Per buurt, per straat zelfs. Ook zetten we sleutelfiguren in. En ja, de diversiteit van onze bevolking is in deze een probleem… https://tos.be/index.php/133-podcast/nieuws-2021/nieuws-2021-003/2381-vaccinaties-in-turnhout-vrijwilligers-nieuwe-besmettingen

Geloof me, als bezorgde inwoner van Turnhout word ik echt wel mottig te moeten horen dat men NU pas tot gerichte actie zal overgaan...

Blijkbaar heeft onze schepen nog nooit gehoord van pro-actief optreden en werken. Niet verwonderlijk dat Turnhout zo vaak in de staart van het peloton blijft hangen.

Standaard