Geen categorie

Brussel blijft ziek

24 uur in Brussel. De beste bezienswaardigheden in Brussel.

Al sinds de eerste, algemene lockdown is het Brusselse gewest ziek en dat duurt nog steeds voort. Zelf heb ik al lang beslist géén enkele fysieke uitstap nog te maken richting Brussel. Maar een uitstapje via deze blog naar het zieke Brussel, kan nog wel.

Iedereen herinnert zich nog wel hoe moeilijk het was om de inwoners te overtuigen de coronaregels na te leven. Dat had te maken met zovele doelgroepen die niet werden bereikt, die het niet begrepen, veel mensen die leven in armoede, mensen/groepen die…vul maar verder in.

Buurtwerkers, straathoekwerkers,opbouwwerkers, maatschappeliijk werkers, kortom iedereen die van nut kon zijn, zou worden ingeschakeld om de inwoners te informeren over de te volgen regels.

Nu, 16 maanden later blijkt dat Brussel nog altijd even (corona)ziek is en ligt de vaccinatiegraad laag, erg laag, veel te laag om de zogenaamde groepsimmuniteit te bereiken.

En voor wie de pers volgt : eindelijk geven de media en Sciensano het zelf ook toe. Zij het met steeds dezelfde drogredenen.

*Zowat 40 procent van alle coronapatiënten op intensieve ligt in een Brussels ziekenhuis. De hoofdstad kleurde vorige week ook rood op de Europese coronakaart door de vele besmettingen, terwijl de andere regio’s oranje bleven

*Er zijn nog steeds 180.000 Brusselse jongeren onder 35 jaar die niet geantwoord hebben op hun uitnodiging tot vaccinatie.

*Marc Noppen UZ Brussel is stellig in zijn interview in DM van 27/7 wanneer hij zegt : we moeten de anti-vaxxers erbij nemen, om uit deze crisis te komen. Verder ook nog in dit interview :

-in gemeenten als Molenbeek of Sint-Joost-ten-Node slechts 35 procent van de bevolking bescherming geniet. Een deel van de burgers raadpleegt ondertussen media die nooit over corona berichten, tijdens de tweede golf behandelden we zo patiënten die nog nooit van een virus gehoord hadden.”

Waarom talmt men nog steeds om vaccinaties in de zorg te verplichten ?

Wat hebben al die Buurtwerkers, straathoekwerkers,opbouwwerkers, maatschappeliijk werkers, politici…dan al (niet) gedaan om mensen te overtuigen ? Hoeveel infocampagnes moeten nog worden opgezet. Of hebben die géén van allen voet aan grond bij de moeilijk bereikbare groepen, geen contact of kennis van/met sleutelfiguren ?? Of zijn ze misschien zelf anti-vaxxer ??

Ze hebben lak aan (bijna) alles

Ik kan niet anders dan concluderen dat steden zoals Molenbeek en St. Joos-ten-Node héél veel, véél te veel inwoners hebben die lak hebben aan alles.

Aan onze gezondheidsregels hebben ze lak, net als aan de opgelegde maatregelen, aan onze bekommernissen om een zo groot mogelijke groepsimmuniteit te verkrijgen hebben ze lak. Ze hebben ook lak aan de politie en de politiek, net zoals aan goed samenleven.

Ze hebben hun eigen getto’s uitgebouwd, no-go-zones voor politie enz. Zichzelf laten vaccineren ? Nee hoor, ze zetten ons, de samenleving en alle gezondheidswerkers een ferme neus.

Net zoals ze hun eigen specifieke manier hebben van feesten van oud op nieuw -auto’s in brand steken en andere vandalenstreken uithalen- kennen ze ook alleen maar hun eigen niet-vaccinatieregels. Ofwel is het hun geloof wat hen wijsmaakt dat ze immuun zijn ofwel denken ze en als we toch ziek worden staan er toch ziekenhuisbedden, dokters en verpleging klaar om ons te helpen.

Want daar hebben ze geen lak aan, aan alles wat wij hen als samenleving ter beschikking stellen. Sociale huisvesting, leefloon of een uitkering van den dop of de ziekenkas, ziekenhuizen…

En dit verhaaltje zal blijven doorgaan tot zolang de politici en de media drogredenen blijven aanvoeren zoals reeds vernoemd bij het begin van deze blog.

Standaard