Geen categorie

Code ROOD

Rode Kruis on Twitter: "Veel vragen over het gebruik van ons embleem op het  #Museumplein: mogen anderen het Rode Kruis-symbool zomaar gebruiken?  Antwoord: nee. Het is namelijk een beschermd embleem. Dit staat

Code ROOD, zo werd de ‘waterbom’ boven een flink deel van Wallonië aangekondigd door de weerkundigen.

En dat was, zo is gebleken, ook absoluut niet overdreven. Ondertussen is de aangeboden steun en hulp langs alle kanten overweldigend. Bravo voor alle initiatiefnemers.

De federale regering heeft aan het Rode Kruis Vlaanderen en hun Franstalige evenknie gevraagd om de hulpactie voor de slachtoffers op gang te brengen en te coördineren.

Is dat de juiste beslissing

Wat voor mij veel minder felicitaties krijgt is de persmededeling van Het Rode Kruis en het Nationaal Crisiscentrum, waar dezen een oproep lanceren, om te stoppen met het inzamelen van spullen voor de slachtoffers van de watersnood. Dat ze daarbij ook uitdrukkelijk en met aandrang vragen  om je voorlopig te beperken tot financiële giften was een veel te botte communicatie. https://www.gva.be/cnt/dmf20210717_96023312

Spontane solidariteit

Het is nooit goed om spontane solidariteit te onderdrukken op die wijze. Akkoord dat enige coördinatie noodzakelijk is. Maar gedraag je dan niet op deze patriarchale wijze !

Enkel financiële giften

Vermits wijzelf noch materiële, noch fysieke hulp kunnen bieden, hadden wij al voor deze oproep een ferm bedrag gestort op het speciale rekeningnummer BE70 0000 0000 2525.

Maar tegelijk heb ik moeten vaststellen dat deze oproep voor financiële hulp heel wat kritiek krijgt. Reacties zoals En geld geven aan het rode kruis???? 3/4 verdwijnt in de portemonnee van de hoge heren. Dus niet! Oei ik ben echt woest hierover, of ook als je geld schenkt aan het rode kruis, ben je er absoluut niet zeker van of dit geld wel degelijk ter plaatse komt. Zij bieden hierover geen enkele transparantie

Het is moeilijk om dergelijke beweringen te weerleggen en zeker als als je weinig informatie kan vinden over de portemonnee van de hoge heren en/of het integraal gebruiken van de in gezamelde gelden voor deze watersnood.

Ook al ga je uitgebreid op zoek naar dergelijke informatie via google, van wat je wel kan vinden, wordt je niet echt wijzer. Zo schrijven ze op hun website immers Al onze personeelsleden, ook onze gedelegeerd bestuurder, verdienen – letterlijk en figuurlijk – een marktconform loon https://www.rodekruis.be/ons-verdiende-loon/?fbclid=IwAR3_FLi991aI1h4VCuPK7WQkoq5IIrjUayLnsajxwB8MM6kdw5zZOQB9br8

  • En als je even een openstaande vacature doorneemt zoals bijvoorbeeld deze voor projectmanager BI, staat er het volgende vermeld, Een marktconform remuneratiepakket in functie van je ervaring;

Het is niet mijn bedoeling het proces te maken van het Rode Kruis, maar gebrek aan de nodige transparantie zal blijven leiden tot veralgemeningen en verdachtmakingen à la van donaties waarvan een flink deel aan de vingers blijft plakken

Code Rood voor federale overheid

Maar het is wel belangrijk dat onze federale overheid, in het bijzonder Minister van Binnenlands bestuur Annelies Verlinden erop toeziet dat elke euro die wordt overgemaakt voor de slachtoffers v/d watersnoodramp in België, ook naar die mensen zal gaan !! En hierover in alle transparantie te communiceren.

 

Standaard