Geen categorie

Parkeren (g)een kunst ?!

Bord Parkeerplaats, RA1 - aluminium - 600 x 600 mm

Als ik door de Turnhoutse straten laveer stel ik vast dat goed en juist parkeren géén evidentie is.

De meeste centrumstraten laten tweerichtingsverkeer toe. Tegelijk is er in die straten ook meestal de mogelijkheid tot parkeren voorzien. In dergelijke niet al te brede (woon) straten is het belangrijk om correct te parkeren, zo dicht mogelijk tegen de stoep. Zo kan je vermijden dat buitenspiegels om de haverklap aan diggelen worden gereden.

Parkeervakken zijn wel degelijk bedoeld om deze ook als dusdanig te gebruiken. Je auto binnen de aangebrachte lijnen parkeren is dus een must.

Buiten die parkeervakken gaan staan, vaak zelfs tot op de hoek v/d straat maakt dat het voor zowel de fietsers als automobilisten moeilijker, onoverzichtelijker en vooral onveiliger is om het kruispunt te naderen en correct te kunnen links- of rechtsaf te draaien.

Het snel even een boodschap doen en je auto dan maar buiten die parkeervakken laten staan is vooral een pest op kruispunten waar handelszaken zijn gevestigd. Verkeer wat  de straat wil indraaien krijgt dan geen plaats omdat een andere auto diezelfde straat wil uitdraaien en zich niet kan opzij zetten…

En een zeer belangrijke regel inzake parkeren is de volgende : parkeer ALTIJD met je wagen IN de rijrichting en niet TEGEN de rijrichting. Net zomin is parkeren op een voet- of fietspad toegelaten. Een en ander kan je veel geld kosten. https://boetecalculator.be/nl/verkeersnieuws/hoe-streng-wordt-parkeren-op-een-voetpad-bestraft

Voertuigen met buitenlandse nummerplaat ?

In elke straat in Turnhout staat wel één of meer voertuigen, met buitenlandse nummerplaat geparkeerd. Wie in België verblijft (en is ingeschreven in het bevolkingsregister) mag echter niet met een buitenlandse nummerplaat rijden.

Staat Turnhout boven de wet ?

Maar wie hier in de bevolkingsregisters staat ingeschreven krijgt WEL een bewoners-parkeerkaart, op basis van die vreemde nummerplaat. Hiermee stelt Turnhout zich impliciet boven de wet en regelgeving. Zo faciliteren ze eigenlijk het blijven rondrijden met een vreemde nummerplaat. Daardoor hoeven deze mensen géén wegentaks te betalen en zijn ze ook niet onderworpen aan de autokeuring…

Nieuwkomers moeten bij inschrijving in de bevolkingsregisters duidelijk geïnformeerd worden over de regelgeving van DIV. En een parkeerkaart kan hoogstens voor beperkte tijd worden afgeleverd met eveneens een duidelijke verwijzing naar de regelgeving van DIV. Om zo deze nieuwkomers de tijd te geven zich in regel te stellen.

https://www.touring.be/nl/artikels/mag-ik-belgie-een-wagen-besturen-met-buitenlandse-nummerplaat

Standaard

3 gedachtes over “Parkeren (g)een kunst ?!

  1. W. Bertels zegt:

    Vroeger met de bewonerskaarten voor de autovoorruit kon men zien dat het inderdaad een buurtbewoner was. Nu heb ik de indruk dat men niet eens een buurtbewoner moet zijn. Wie het klaar krijgt op een bewonersbuurtenparkeerlijst (met politiek “dienstbetoon” ?) te staan mag buurtparkeren ! De echte buurtbewoners (eigen straatbewoners) daarentegen…. Zeker bij wijkuitbreidingen zonder parkeermogelijkheden wordt het extra moeilijk voor de bewoners. Voorbeeld : Nieuwe “wijk” Kasteelloop. Met grotere druk op Patriottenstraat Rubensstraat Korte Vianenstraat enz…

    Like

  2. Dickens zegt:

    Ik ken zelf iemand die al enige jaren in Turnhout woont en nog altijd met zijn Duitse nummerplaat rond rijdt. Hoe kan dat??

    Like

Reacties zijn gesloten.