Geen categorie

Legaal of illegaal legaal

Eén op de vier kansrijke asielzoekers wacht langer dan een halfjaar op een  besluit van de IND | Trouw

Begin juni trokken de Europese vakbonden van de bouwsector aan de alarmbel in verband met detachering van buiten-Europese arbeiders.

Ze maken zich grote zorgen over de opgang van een nieuw goedkoop arbeidscircuit binnen de Europese Unie: werknemers uit zogenaamde derde landen. Gaat Europa de Golfstaten achterna? https://www.standaard.be/cnt/dmf20210602_97597618

Gaten in het legale

Amper 15 dagen later stort een school in aanbouw -in Antwerpen- in. Naast een 10-tal gewonden vallen er 5 doden te  betreuren. Behalve het onnoemelijke menselijk leed, legt  dit ongeval op sprekende wijze de problematiek bloot die de Europese bouwbonden aankaartten.

Wat de aanwezige werknemers op de bouwwerf betreft, was het een kluwen van onderaanne­mers, nationali­tei­ten en identi­teits­pa­pie­ren. Niemand had overzicht. Zo is er uren gezocht naar een vermiste die al in het ziekenhuis lag…

In de daaropvolgende dagen is ondanks de zware, menselijke tol van deze ramp, de aanstelling van een onpartijdige onderzoeksrechter,  voorlopig niet aan de orde. Raar maar waar, het gerecht wacht daarvoor op een verslag van… hoofdaannemer Democo.

Arbeidsauditeur Pieter Wyckaert in Antwerpen roeit met de riemen die hij heeft. Al jaren klaagt hij over een tekort aan personeel bij de inspectiediensten. Dat zou ook een van de redenen zijn waarom het de hoofdaannemer DEMOCO is die een verslag moet opmaken.

Maar dit gebrek aan personeel is ook de reden waarom er veel te weinig controles kunnen gebeuren op de detachering van werknemers uit en buiten de EU… En zo is de kans groot dat via de legale weg, met name regelgeving op detachering toch heel wat  illegale praktijken worden aangewend. https://www.hln.be/antwerpen/ondanks-vijf-doden-nog-geen-onderzoeksrechter-aangeduid-gerecht-laat-onderzoek-over-aan-aannemer~ac13a3a2/

illegale migratie

Er is blijkbaar niemand die kan zeggen hoeveel illegalen in ons land of in Europa verblijven. De schattingen hierover lopen heel ver uiteen. 15 jaar geleden in 2006- was er volgens MO al sprake van 150.000 illegalen in ons land… https://www.mo.be/artikel/pak-alle-illegalen-op-en-de-economie-stort-elkaar

De boude bewering in datzelfde artikel Pak alle illegalen op en de economie stort in elkaar kan enkel maar betrekking hebben op de zwarte economie…

Sinds 2006 is het aantal illegalen in België zeker ook niet verminderd. Integendeel. Als je weet dat in 2019, maar 36,9% van de 27.742 verzoeken een verblijfsvergunning heeft gekregen en in 2020, 34,1% van de 16.910 aanvragen…

Dit gekoppeld aan een erg gebrekkig tot zelfs niet bestaand effectief uitwijzingsbeleid maakt duidelijk dat de aantallen illegaal verblijvende personen in België zeker niet krimpen. https://www.demorgen.be/nieuws/afgewezen-asielzoekers-keren-nauwelijks-terug-naar-hun-thuisland~bf338c8d/

Hongerstaking is wèl chantage

Huidig bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi blijkt ook maar weinig te kunnen rekenen op zijn vivaldi-partners om wel te komen tot een effectief op te volgen uitwijzings- en verwijderingsbeleid. https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/groenen-en-ps-zeggen-njet-tegen-woonstbetredingen/10312829.html

En waar de man stelt niet te zwichten voor de chantage van hongerstakers die op die wijze een verblijfsvergunning willen bekomen heeft hij ook absoluut gelijk. Want dan is het hek van de dam voor een algemene regularisatie en dat kan echt niet !!

Zij die dit wel steunen zijn dan ook impliciet mee verantwoordelijk voor de eventuele blijvende lichamelijke schade of erger nog, een dodelijke afloop van zo’n hongerstaking.

Eerstdaags start het èchte Zeeuwse mosselen seizoen. Maar inzake illegale migratie en terugkeerbeleid zijn de mosselen nog lang niet aan wal.

Standaard

2 gedachtes over “Legaal of illegaal legaal

  1. Jaak Mertens zegt:

    In de jaren tachtig, toen de EEG nog uit 12 landen bestond, was er reeds detachering. Een moederbedrijf kon een werknemer in vaste loondienst voor een korte periode ( 3 maanden) bij een dochteronderneming in een andere lidstaat laten werken. Dit terwijl de sociale zekerheidsregels van het uitsturend land verder van toepassing bleven (E101). Controle daarop was toen al moeilijk. Nadat de EU, na de val van de muur, in ijltempo uitbreidde tot 28 lidstaten heeft men ook, onder neoliberale druk, het systeem uitgebreid tot interimarbeid. Wie had kunnen weten dat het zo uit de hand zou lopen (sic)?

    Like

Reacties zijn gesloten.