Geen categorie

Memorabele dagen

Zoektocht in park naar Conings.

De gebeurtenissen van –al dan niet erg onderschat– belang hebben zich de afgelopen dagen opgestapeld in ons land.

Jurgen Conings is gevonden

De meest in het oog springende -ook internationaal- is ongetwijfeld de toevallige vondst van de al wekenlang gezochte Jurgen Conings. Een jager struikelde zelfs over de voeten van de dode man.

Honderden hebben wekenlang dan wel in de juiste omgeving gezocht volgens Minister Van Quickenborne, maar Conings werd toch wel net buiten dat gebied gevonden zeker…

Het lijkt wel of een aantal van die honderden eerder via telewerk dan ter plekke hebben gezocht. Of dat de zoekzones die het parket bepaalde, werden uitgezocht vanachter één of ander bureau maar met weinig tot geen terreinkennis ! Hoe dan ook staan twee zaken alvast als een paal boven water. 1) de pers heeft er een voltijdse dagtaak bij gekregen om alle mogelijke complotdenkers -vooral op sociale media- te weerleggen en 2) huidig defensieminister Ludivine Dedonder heeft zich in de zaak Conings als onaantastbaar verklaard. Dat zij van PS-signatuur is, lijkt eerder toeval.

School in aanbouw stort in

In Antwerpen stort een school in aanbouw in en sleurt de stelling die tegen het gebouw aanstond mee in de val. Alhoewel sommige media aanvankelijk het andersom voorstelden…Behalve het grote menselijke leed wat dit ongeval veroorzaakte, zal er nu een erg langlopend onderzoek volgen naar de oorzaak.

De vakbonden trekken alvast aan de alarmbel en klagen -terecht- een groeiend pijn- en knelpunt aan. Zo stellen ze dat ‘het aantal werfongevallen met buitenlandse arbeiders zal enkel toenemen’. Dat zegt Patrick Vandenberghe van bouwvakbond ACVBIE. “Door die hele ketting van onderaannemers is controle moeilijk. Werknemers kennen vaak onze taal, regels en veiligheidsvoorschriften niet.

Er zouden zowat 70.000 buitenlandse werkkrachten actief zijn in de bouw. “Vaak gaat het hierbij over mensen die op zoek zijn naar betere werkomstandigheden, maar niet altijd op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen of onze taal. Dat kan zware gevolgen hebben.” Ongetwijfeld hebben veel mensen dezelfde redenering gemaakt toen de nationaliteit van de overledenen en gewonden bekend werd.

Een aannemer kan een onderaanne­mer aannemen uit Roemenië, maar die kan op zijn beurt ook nog eens een andere zelfstandi­ge inschake­len uit Rusland of Oezbekis­tan. Zo krijg je een situatie die gewoon niet te reguleren valt. Aldus het ACV. https://www.hln.be/binnenland/bouwvakbond-vraagt-om-duidelijkere-controle-op-detachering-hele-ketting-van-mensen-die-onze-taal-en-regels-niet-kennen~a754506a/

PFOS (N)ooit van gehoord

En dan is er nog het PFOS-schandaal. De onderzoekscommissie naar de vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, is nog niet van start gegaan, of alle betrokken partijen wijzen al met de vinger naar elkaar.

Het is dus nog maar de vraag of de onderzoekscommissie enige duidelijkheid zal kunnen brengen en hoelang op eventuele concrete resultaten zal moeten worden gewacht.  https://www.standaard.be/cnt/dmf20210620_97630123

Hoe dan ook valt er in deze memorabele gebeurtenissen wel heel wat te onderzoeken en te verklaren.

Er zullen dus een aantal (hoeveel ?) verantwoordelijken eens duchtig door de mangel moeten worden gehaald.

Standaard

2 gedachtes over “Memorabele dagen

Reacties zijn gesloten.