Geen categorie

Busje komt zo

Aan Mevrouw Lydia Peeters

Minister van mobiliteit.

Aan Mevrouw Ann Schoubs, Directeur-Generaal De Lijn

Aan de heer Marc Descheemaecker, Voorzitter RVB De Lijn

Geachte Mevrouw,

Geachte Heer,

Tot voor de coronapandemie maakten wij gebruik van de omnipas 65+ van De Lijn. Regelmatig lieten we ons dan naar Antwerpen rijden.

Van zodra de bus de Turnhoutse poort passeerde, leek het wel of de bus werd omgetoverd in een toeristische hop on/hop off bus…weliswaar voor velen zonder geldig vervoersbewijs.

De Lijn laat veel geld liggen.

De politie van de regio Turnhout doet regelmatige drugscontroles op de  lijnbussen tussen Tilburg en Turnhout.

Tegelijk worden dan ook controles gedaan op de vervoersbewijzen. Naast drugkoeriers verrast mij telkens het hoge aantal busgebruikers die géén geldig vervoersbewijs hebben.

Bij de actie van afgelopen zaterdag, 5 juni, is gebleken dat maar liefst 62 van de 133 gecontroleerde reizigers niet in het bezit waren van een geldig vervoersbewijs en werden daarvoor beboet. 50% dus die niet betalen…laat staan dat de boete ooit zal worden betaald. https://www.gva.be/cnt/dmf20210606_95403284

En dit is niet het enige voorval. Bij een controleactie afgelopen vrijdag (4/6ll) in Merksem zijn 21 trams gecontroleerd. 217 reizigers bleken geen geldig vervoersbewijs te hebben. Dus toch hop on/hop off. https://www.gva.be/cnt/dmf20210605_94628428

U zal het me eens zijn dat dit een onaanvaardbaar hoog cijfer van zwartrijders is… Dat dit cijfer bij een toevallige controle zo hoog ligt toont mijn inziens ook aan dat er veel te weinig systematische controles worden gehouden. Het is blijkbaar enkel maar bij toeval.

De Lijn kost veel geld

De Lijn is een gigantische onderneming met veel materieel èn personeel. De vorige Directeur-Generaal verklaarde in februari 2019 nog “Tegen 2030 hoopt De Lijn op een stijging van zijn werkingsmiddelen tot 2 miljard euro. Dat is meer dan het dubbele van de 833 miljoen euro die de Vlaamse regering nu besteedt aan de vervoersmaatschappij.”  https://trends.knack.be/economie/bedrijven/roger-kesteloot-de-lijn-ons-werkingsbudget-moet-de-komende-jaren-fors-stijgen/article-normal-1434277.html

De werkingsmiddelen van De Lijn, zouden naast de toelage van de Vlaamse overheid voor zowat 22% bestaan uit de verkoop van vervoersbewijzen.

Uit wat voorafgaat is duidelijk dat dit % mits de nodige inspanningen flink kan en moet worden opgedreven.

Dit niet doen zou niet eerlijk zijn tegenover de wel betalende reizigers en tegenover de belastingbetalende burgers.

Met vriendelijke groeten,

Dré Wolput

Turnhout

7 juni 2021.

Wolput.dre@telenet.be

Standaard