Geen categorie

We zijn goe bezig ! Wie dan ?

Met een onvoorstelbaar enthousiasme en overtuiging zongen de Planckaerts het al in 2003 in een uitzending van Tien om te zien : wij zijn goe bezig. En ze zijn nog steeds goe bezig, met hunne chateau in Frankrijk.

Ook voor de Vivaldi-coalitie is dit een lijflied geworden vrees ik. Het triomfalisme waarmee De Croo in een videoboodschap aankondigde dat 50% van de volwassen bevolking een (minstens) eerste prik kreeg getuigt daarvan. Alsof hij ze zelf allemaal in de armen heeft gezet.

Maar, uit de resultaten van De Stemming bleek dat, op Vooruit na, géén enkele Vivaldi-partij vooruitgang boekt.

Christen democratisch maar ook Vlaams ?!

Neem nu de CD&V. Zij verliezen sinds de verkiezingen van 2019 maar liefst 30% van hun electoraat. Van 15,4% zakken ze naar amper 10%.

Steeds minder kiezers, onzichtbaar, geen duidelijke thema’s en geen populaire figuren. Uit De Stemming 2021 blijkt dat de alarmbellen nu echt wel mogen afgaan bij CD&V. “Van alle partijen heeft zij momenteel de minst goeie kaarten.” Zo schrijft GVA.

En ook nog : CD&V verliest op alle fronten, zowel aan de rechter- als aan de linkerzijde. Zo verliest de partij de meeste stemmen aan de N-VA

Nu moet je echt geen politicoloog zijn om deze neergang te verklaren. Daarvoor hoeven we slechts enkele maanden terug te kijken, naar de vorming van de Vivaldi-coaltie.

Alhoewel CD&V mathematisch niet nodig was om een federale meerderheid te vormen, traden zij toch toe tot Vivaldi, waardoor de federale regering kon starten met 88 zetels. Maar wel met een minderheid van maar 41 zetels aan Vlaamse kant, tegen 47 aan Waalse kant.

Dat dit nu aan CD&V wordt aangerekend als verraad, door veel van hun kiezers, die vooral voor CD&V hebben gekozen omwille van de V van Vlaams…mag niet verwonderen.

Wouter Beke

Uit de peiling blijkt dat, als de respondenten Beke al vermelden, dan is dat overwegend in negatieve zin. Zelfs bij de eigen achterban vindt niet eens de helft dat Beke het goed deed in de aanpak van de coronacrisis.  Maar, misschien is Beke zich intussen wel aan het heruitvinden als efficiënte vaccinatieminister zo zegt professor Stefaan Walgrave in GVA.

Maar ook dat is ondertussen door de realiteit achterhaald. Beke heeft zich duidelijk verkeken op 11 juli. En, het is mijn overtuiging dat de andere vakministers en Vandenbroucke hem en de Vlaamse regering, deze datum niet gunnen. Het Janssen vaccin is daarbij een handig excuus.

Heer en meester

Ik heb de tijd nog meegemaakt dat de ‘oude’ CVP zowat heer en meester was, ook lokaal.

Dat was nog toen men van Gazet Van Antwerpen, smalend de Frut genaamd, beweerde dat het de rechtse krant van de linkeroever was…

Maar die tijden zijn definitief voorbij.

Wie nu nog een beetje niet links en/of woke geduide informatie wil lezen kan zich beter richten naar Doorbraak, of, in het extreme geval, zelfs naar ’t Scheldt. 🙂

https://www.gva.be/cnt/dmf20210524_92552464

Standaard