Geen categorie

Voor is ook tegen

Foto's Wegwijzers

Kasterlee en Lille gaan nauwer samenwerken en zien dat als een eerste stap naar een mogelijke fusie. https://www.hln.be/kasterlee/kasterlee-en-lille-zetten-eerste-stap-naar-mogelijke-fusie~a592ab1b/?fbclid=IwAR2L6fr9N1o9XRfqf2wmp2XrBba3-9BgCTBzEeo-nb1c-s7IA5d63KcUgfc

Er hoeft niet aan te worden getwijfeld, deze keuze VOOR mekaar is meteen ook een duidelijke keuze tegen een mogelijk doorgedreven samenwerking (om het woord fusie niet te gebruiken) TEGEN centrumstad Turnhout.

Eerder koos Kasterlee ook al uitdrukkelijk om samen met Herentals, deel uit te maken van de eerstelijnszone Middenkempen, wat de vaccinaties betreft.

De vlucht vooruit zeg maar in het kader van de plannen inzake regiovorming van de Vlaamse regering. Want met 35.558 inwoners zou deze fusiegemeente meteen de 4e grootste entiteit worden in de Kempen. En bijgevolg ook een grotere zeggingskracht hebben binnen de te vormen regio !

Na Turnhout (45.777) Geel (40.741) Mol (37.007) en zelfs een stuk groter dan Herentals (28.177). Zowel in de politie- als barnweerzone zijn ze dan de tweede grootste eenheid.

Om de informatie te vervolledigen vergelijk ik ook enkele socio-economische gegevens van deze kandidaat fusiegemeenten en Turnhout

Leefloon : Kasterlee en Lille tellen  samen 100 leefloners, waarvan 72 Belgen, 21 met een niet EU nationaliteit en 7 EU’ers. Turnhout telt er 687, waarvan 260 Belgen, 364 met een niet EU nationaliteit en 63 EU’ers

Werkloosheid : Kasterlee en Lille samen = 742 werklozen en Turnhout =2.163

Inwoners van vreemde herkomst : Kasterlee en Lille samen := 3.268 waarvan 2.146 EU’ers.  Turnhout = 15.828, waarvan 7.652 van EU-herkomst.

Zoals iedereen wellicht zou doen, hebben zowel Kasterlee als Lille gekozen wat hen het beste uitkomt. Maar daarmee zet de Lilse NVA burgemeester, Marleen Peeters, haar Turnhoutse collega burgemeester Paul Van Miert wel een ferme neus… Een fusie voor en met Turnhout is hiermee alweer verder weg dan ooit

Standaard

Een gedachte over “Voor is ook tegen

  1. leon zegt:

    Er bestaan dus nog slimme politiekers, al zijn het uitzonderingen. Ik weet ook dat die van Lille in andere lokaal dossiers echt wel oor heeft naar de verzuchtingen van haar onderdanen.

    Like

Reacties zijn gesloten.