Geen categorie

Dit stuit me tegen de borst

Smaak is leuk, maar je kunt het niet verkopen' - De Standaard Mobile

Hilde Crevits is, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw.

In het kader van die bevoegdheden start zij een nieuwe helpdeoogst-campagne om jobstudenten naar de land- en tuinbouw te lokken. En niet enkel studenten, maar ook tijdelijk werklozen. Omwille van corona is het  moeilijker om buitenlandse seizoensarbeiders aan te trekken. 

Tijdelijk werklozen kunnen tot eind juni 75 procent van hun uitkering behouden terwijl ze daarnaast ook werken in de tuinbouwsector. De federale regering bekijkt of deze maatregel verlengd kan worden.  https://www.hln.be/economie/nieuwe-helpdeoogst-campagne-om-jobstudenten-naar-de-land-en-tuinbouw-te-lokken~a652d42d/

Uiteraard heb ik hier niets op tegen.

Waar ik me dan wel erg aan stoor ?

Dat is omdat in het lijstje de  (grote groep) leefloners NIET zijn opgenomen. Nochtans gaat het veelal om jonge, ongeschoolde personen waaronder ook heel wat nieuwkomers zoals erkende asielzoekers, in Turnhout of Vlaanderen

Dit zou toch een ideale kans zijn, om in samenwerking met haar collega Somers en de lokale OCMW’s een traject op te zetten waarbij (een deel van) deze leefloners een nuttige werkervaring kunnen opdoen. Het kan hun kansen op duurzaam werk enkel maar vergroten.

Het is wellicht weeral wat naiëf van mij maar ik zou zelfs verwachten dat OCMW’s dergelijke kans met beide handen zouden grijpen…

In Turnhout spreken we over 277 lln van minder dan 25 jaar, 180 van 25 tot 34 jaar en 172 van 35 tot 49 jaar op een totaal van 702 lln (december 2020)

In Vlaanderen betreft het respectievelijk 12.118 lln jonger dan 25 jaar; 9.817 van 25 tot 43 jaar en 10.249 van 35 tot 49 jaar.

Ik noem het een gemiste kans om deze lln, die het al zo moeilijk hebben om op de arbeidsmarkt te komen, een duwtje in de rug te geven !!

 

Standaard