Geen categorie

Alles tegelijk

Iedereen is boos om veilige verkeerslichten (Turnhout) - Het Nieuwsblad  Mobile

Het zijn niet de beste dagen voor een vlotte doorgang van het verkeer in en om Turnhout. Blijkbaar wil men op alle plaatsen tegelijk de schop in de grond steken.

Zo startten op 17/5 (eindelijk) de werken voor een veilige oversteek met middeneiland aan de in- en uitgang van het Algemeen ziekenhuis, campus Sint-Jozef.

Maar ook op de Steenweg op Gierle was er een werf, waarbij verkeerslichten werden voorzien waardoor het verkeer -ook buiten de spitsuren- vanaf de vroegere Philips-site stond aan te schuiven.

Tel daarbij nog de werken aan het kruispunt van de Miko en de ellende is compleet.

Conflictvrij ? Mon oeil ja !!

Ik ben een absolute voorstander van conflictvrije regeling van verkeerslichten aan kruispunten. Wat de Turnhoutse ring betreft, nog liever gisteren dan vandaag. Dat dit kan leiden tot langere wachttijden, dat is mij de verkeersveiligheid wel waard. (maar ik ben dan ook met pensioen…)

Maar een conflictvrij kruispunt realiseren is niet enkel een kwestie van technische ingrepen. Vooral het verkeersgedrag van ELKE weggebruiker is daarbij bepalend. Zo moet iedereen rood respecteren en groen enkel gebruiken voor de richting waarin je wil rijden.

Als ik deze ochtend omstreeks 10.00u -aan het conflictvrij geregelde kruispunt op De Merodelei, aan de Middelareskerk- mij als voetganger onmiddellijk in beweging had gezet bij groen licht…dan lag ik nu, in het beste geval, in het ziekenhuis.

Geen enkele technische ingreep kan of zal vermijden dat sommige weggebruikers zich als een hufter -blijven- gedragen.

Daarom blijf ik altijd en overal zo goed als mogelijk op mijn hoede bij het naderen van een kruispunt.

Toch ook nog dit : zo lang de wegbeheerder toelaat dat je aan een kruispunt op de ring -zoals bvb aan de Stwg. Op Oosthoven- met de auto kan/mag terugkeren in de andere rijrichting, veroorzaak de wegbeheerder mogelijke conflicten…want dat betekent dat er auto’s vanuit de Stwg. Op Oosthoven -de stad uit- op dat ogenblik OOK de ring mogen oprijden in die richting…

Standaard