Geen categorie

Dooddoeners in het verkeer

Alcohol in het verkeer: Alcohol promillages en boetes

Afgelopen weekend kwamen heel wat mensen samen in Poeyelheide in Gierle (Lille) Zij deden dat om samen afscheid te nemen van het 18 jaar  jonge verkeersslachtoffer, Tibau

Tibau is, zoals zovele andere, een slachtoffer van de twee gevaarlijkste dooddoeners in het verkeer. Met name alcohol èn overdreven snelheid.

Als ik het artikel lees blijkt dat ook duidelijk. Ik citeer enkele zinnen uit HLN : “De bestuurder bleek na het ongeval 2,1 promille alcohol in het bloed te hebben” en . “Twee van de meisjes die in de wagen zaten, waren ook op het herdenkingsmoment aanwezig. Ze hielden zich wel wat afzijdig. De tranen amper kunnen bedwingend. “Ja ik heb nog willen rijden met de wagen, maar het mocht niet”, kon ze nog stamelend uitbrengen, overmand door verdriet. Haar mama vertelde zelfs dat ze zich enorm schuldig voelt. Ze bevestigde ook dat Ruben B. véél te snel reed”

Begrip om géén begrip

Het is heel goed te begrijpen dat de ouders dan ook géén begrip kunnen opbrengen voor de -dronken- chauffeur. Zo staat te lezen in HLN “Dat er werd gesuggereerd dat de bestuurder niets werd kwalijk genomen, kwam hard aan bij de familie. “Elke jongere maakt wel eens fouten en iedereen verdient een tweede kans, maar de bestuurder (Ruben B., red) heeft er in het verleden al zoveel gehad”, zeggen de ouders van Tibau. “

https://www.hln.be/lille/300-familieleden-en-vrienden-herdenken-tibau-18-iedereen-verdient-een-tweede-kans-maar-de-bestuurder-had-al-zoveel-kansen-gekregen~a27f034ca/

Wie de facebook-pagina van de politie regio Turnhout volgt, weet dat zij heel wat controles doen op alcohol/drugs in het verkeer en overdreven snelheid. Maar het kan en zal blijkbaar nooit voldoende zijn…

Immoreel gedrag

Ik heb het altijd al moeilijk gehad met de waarschuwingen die je om de haverklap kan lezen op facebook, waar de politie dergelijke controles aan het doen is.

Bovendien mag je er geheid van uitgaan dat de waarschuwer zijn bericht op fb zet, al rijdend met de smartphone in de hand. Nog zo een andere gevaarlijke dooddoener in het verkeer.

Deze waarschuwingen zijn wat mij betreft moreel verwerpelijk en zouden door facebook beter worden geblokkeerd. Wie zich aan de verkeersregels houdt, heeft ook géén behoefte noch boodschap aan dergelijke berichten.

En, wie weet, heeft de  veroorzaker van dit ongeval deze (binnen)weg wel genomen om eventuele politiecontroles te vermijden…

Standaard