Geen categorie

Herinnert u zich deze nog

THEATER. Billen kletsen tijdens avondje improvisatie - Het Nieuwsblad Mobile

Het lijkt wel een jingle uit één of andere hitparade…maar het is veel ernstiger dan dat. Ik neem jullie mee in een tijdscapsule naar begin 2020…

Ergens in China ontwaakt een virus -covid 19 genaamd- dat stilaan ook zijn weg zal vinden naar Europa en de rest van de wereld.

Om één en ander trachten in te dijken neemt ook ons land drastische maatregelen en krijgen we te maken met een quasi volledige lock down in België en nog een zeer beperkte bewegingsvrijheid. Blijf in uw kot was de boodschap

De politie krijgt de opdracht om die zwaar beperkende maatregelen ook te handhaven. Maar gaandeweg blijkt dat -vooral in het Brusselse gewest- heel wat mensen deze maatregelen niet blijken te kennen en ze dus ook niet te respecteren.

Socio- en andere logen hebben het dan over de ‘moeilijk bereikbare doelgroepen’ die onze talen -ah ja, Brussel hé- niet machtig zijn en het allemaal niet begrijpen…

Oplossing : er moet een massieve informatiecampagne op poten worden gezet met affiches in alle mogelijke talen, met pictogrammen, met huisbezoeken, via sociale media, via straathoekwerkers enz. …

Nu, ruim een jaar later zitten we volop in de vaccinatiecampagne, alhoewel het begrip  volop niet voor alle gewesten in ons land opgaat en wat blijkt : opnieuw zijn het, ongetwijfeld, dezelfde doelgroepen die niet komen opdagen…

Volgens Het Laatste Nieuws zou amper 12,3% van de meerderjarige inwoners van Sint-Joost-ten-Node al gevaccineerd zijn…Dat is bijna exact een derde van wat Sint-Pieters-Woluwe kan voorleggen. En dat heeft volgens diezelfde socio- en andere logen te maken met het verschil tussen arm en rijk.  https://www.hln.be/binnenland/de-vaccins-dreigen-de-kloof-tussen-rijk-en-arm-te-verdiepen~a4751845/

Oplossing : Om te beginnen door gericht te communiceren naar die doelgroep, zegt Van Hootegem. Zeer laagdrempelig, via affiches, mond-tot-mond via buurtwerkers, door samen te werken met wijkverenigingen en vertrouwensfiguren, de oldskool kanalen met andere woorden. Aangevuld met gerichte sociale media-acties en berichten via WhatsApp-groepen. 

Vraag : wat hebben jullie daar de afgelopen maanden dan allemaal NIET gedaan, in Brussel en omstreken, aan sensibilisatie ?

Het grootste non-argument dat in HLN werd aangebracht is ongetwijfeld dit Mensen vragen zich af: als ik kom opdagen, wat gaat de overheid met die informatie doen? Zeker voor bijvoorbeeld sans-papiers is dat een enorme drempel.

Hoezo, de overheid heeft zelfs géén informatie van mensen zonder papieren, illegalen dus gewoon ??!! Dus kunnen ze niet worden uitgenodigd of kan er ook geen info -die er dus niet is- worden gebruikt…

Maar het wellicht belangrijkste argument mag niet worden vernoemd en dat is religie. Zo lang er te veel mensen van overtuigd zijn dat enkel hun God -wie dat ook mag zijn- zal beslissen over ziekte, leven en dood, zal geen enkele communicatiecampagne de vaccinatiebereidheid kunnen opkrikken !

Het is toch onvoorstelbaar hoe onze overheden al meer dan een jaar blijven improviseren…om nog maar te zwijgen over de vaudeville rond de opening van de terrassen. Protocol zegt dat plexiglas wel kan maar onze nobele ministers beslissen enkele uren vooraf dat het niet kan…

Misschien taskforce nummer elfendertig oprichten…

Ik denk, nee ik weet het wel zeker, zo zou ik het ook kunnen en zelfs beter.

Standaard